Adm. direktør Kasper Sørensen hos Dan-Foam Aps, som ejes af amerikanske Tempur, har løbende to it-lærlinge i virksomheden. Andre bør gøre det samme, mener han.

Foto: Dan-Foam ApS
07.01.19 DIB Nyheder

Topleder: It-lærlinge giver ekstremt god mening

It-lærlinge bidrager med ny og værdifuld viden, mener madras-producenten Dan-Foams adm. direktør Kasper Sørensen.

Langt flere mindre og mellemstore virksomheder burde overveje at hyre it-lærlinge. De unge, kvikke hoveder er nemlig meget mere end en økonomisk overkommelig arbejdskraft – de kan også være med til at løfte hele virksomheden digitalt.

Sådan lyder det fra Kasper Sørensen, der er adm. direktør for madras- og hovedpude-producenten Dan-Foam ApS. Den fynske virksomhed har ca. 300 medarbejdere, og ud af dem er der normalt to, som er regulære it-lærlinge.

Lærlingene er direktøren glad for af flere årsager. Én årsag er muligheden for arbejdskraft nu og her, en anden er de mere langsigtede gevinster, som er sværere at bogføre i et enkelt regnskabsår.

- Alle virksomheder er i dag nødt til at være med på it-fronten, og samtidig går udviklingen meget hurtigt. Derfor giver det ekstremt god mening med it-lærlinge. De unge kommer med både ny viden og ofte en helt anden tilgang til it, som nemt kan adskille sig fra den, vi andre går rundt med, siger Kasper Sørensen og tilføjer:

- De unge kan simpelthen være med til at udvikle de kompetencer, som en virksomheds medarbejdere har - og dermed virksomheden selv.

Dan-Foams direktør står i spidsen for produktionsvirksomhed, som indgår i den amerikanske koncern Tempur Sealy International. It og automatisering er centralt, når man skal producere 400.000 madrasser og halvanden million hovedpuder om året til verdensmarkedet – men det er medarbejdere og kompetencer også. 

Læs mere: Arrangement om it-lærlinge

Der er kun gode argumenter for, at flere virksomheder begynder at overveje IT-lærlinge. Kasper Sørensen, adm. direktør, Dan-Foam ApS

Fast to it-lærlinge

Det er blandt andet derfor, at Dan-Foam de seneste seks år næsten konstant har haft to it-elever ud over fire procesoperatør-lærlinge. Det handler om selv at skabe den arbejdskraft, man har brug for, forklarer Kasper Sørensen.

Det bør andre danske virksomheder også overveje, mener han. Specielt nu, hvor der er rift om it-kompetencerne i erhvervslivet.

- Hvis vi i erhvervslivet ikke gør noget for at løse det, så kommer vi selv til at stå med problemet, da det er os, der kommer til at mangle kompetencerne. Derfor er der kun gode argumenter for, at flere virksomheder begynder at overveje it-lærlinge, siger Kasper Sørensen.

Det paradoksale er, at mens der er stor mangel på færdiguddannede it-kompetencer, er der samtidig for få it-lærepladser på virksomhederne. Det vil Kasper Sørensen gerne være med til at ændre, og derfor er han blandt de DI-medlemmer, som i de kommende uger deler Dan-Foams erfaringer med blandt andet it-lærlinge ved arrangementer på forskellige virksomheder.

Ifølge DI er der over 1000 lærlinge, der mangler praktikpladser på dette område. 

Lille afdeling skræmmer ikke

En af Kasper Sørensens erfaringer er ikke skal lade sig skræmme af, at ens it-afdeling ikke er så stor.

- Hos Dan-Foam er vi samlet set 13 ansatte, der arbejder direkte med it, hvoraf én er en tidligere lærling. Man behøver ikke at have en større afdeling end det for at få det til at fungere, siger han.

Dan-Foam ApS har en vis størrelse og en international karakter, men mindre kan også gøre det. Den adm. direktør anbefaler interesserede virksomhedsledere til at spørge erhvervsskolerne, der meget gerne vil hjælpe med at finde lærepladser til deres elever.

- Er man i tvivl om, hvor vidt man f.eks. har arbejde nok til én it-lærling, så skal man tage fat i skolerne. Nogle gange skal der måske flere virksomheder til at uddanne dem. Sværere er det ikke. Det er altså værd at undersøge mulighederne – for fordelene ved at have IT-lærlinge er store, siger Kasper Sørensen. 

Læs mere: Virksomheder søger lærlinge længere væk

Intromøder om it-lærlinge

DI og DI Digital inviterer til morgenmøde, hvor du får en kort introduktion til det at have lærlinge og de arbejdsfunktioner de kan indgå i.

Du kan også høre om erfaringer fra virksomheder, der allerede har it-lærlinge.

På mødet vil du blive præsenteret for tre uddannelsesmuligheder for it-lærlinge: It-supporter, Datatekniker – Infrastruktur og Datatekniker – Programmering.

Der er seks intromøder i januar til marts. Deltagelse er gratis. Læs mere og tilmeld dig her: Tag en lærling

Christine Bernt Henriksen

Christine Bernt Henriksen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3802
  • Mobil +45 2949 4695
  • E-mail cbh@di.dk

Relateret indhold