Et nyt pensionsudspil fra Socialdemokratiet vil lade danskernes år på arbejdsmarkedet være udgangspunktet for pensionsalderen. Ifølge partiets formand Mette Frederiksen  skal det komme de nedslidte og dem, der har været længst på arbejdsmarkedet til gavn.

Foto: Socialdemokratiet
22.01.19 DIB Nyheder

DI om S-udspil: Arbejdsdygtige seniorer hører til på arbejdsmarkedet

Socialdemokratiet vil i nyt udspil give ret til pension baseret på år på arbejdsmarkedet. Men Socialdemokratiet bør holde fast i den politiske aftale om, at i takt med, at vi skal arbejde længere, når vi også lever længere, mener DI.

Det skal ikke længere være alder men år på arbejdsmarkedet, der afgør, hvornår danskerne kan gå på pension. I hvert fald hvis det står til Socialdemokratiet, der i dag har lanceret et udspil til pensionsreform

I udspillet er der ikke sat et bestemt antal år på, hvor længe man skal have været på arbejdsmarkeder for at have ret til pension. Kun at det skal være mere end 40 år.

- Vi vil indføre en ny ret til tidlig folkepension for de mest nedslidte – og dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen ifølge udspillet

Læs også: Mange virksomheder er glade for jobcentrene

Det er helt centralt, at også Socialdemokratiet holder fast i den brede aftale om, at i takt med, at vi lever længere, så skal vi også arbejde lidt længere. Ellers rokker vi ved selve fundamentet for Danmarks sunde økonomi. Kim Graugaard, Arbejdsmarked og personalejura viceadm. direktør

Rokker ved Danmarks økonomiske fundament

I DI modtager fungerende adm. direktør Kim Graugaard udspillet med skepsis.

- Vi ser med stor bekymring på forslaget om at differentiere pensionsalderen. Selvfølgelig skal vi tage hånd om mennesker, der er nedslidte og ikke kan arbejde. Men aldring og nedslidning er meget individuelt, så det vil være en stor fejl at sende store grupper af arbejdsdygtige seniorer på tidlig pension, siger Kim Graugaard.

DI er klar til at se på, hvis Socialdemokratiet har konkrete forslag til at justere de nuværende ordninger for nedslidte personer.

- Men det er helt centralt, at også Socialdemokratiet holder fast i den brede aftale om, at i takt med, at vi lever længere, så skal vi også arbejde lidt længere. Ellers rokker vi ved selve fundamentet for Danmarks sunde økonomi, siger Kim Graugaard.

Læs også: Nye tal: Mangel på medarbejdere betyder 45.000 færre job

Ældre står for fremgangen

De seneste fem år er der kommet ca. 210.000 flere arbejdspladser i Danmark. De 67.000 af de job er gået til danskere på 60 år eller derover, påpeger DI.

- De ældre medarbejdere har de senere år stået for en meget stor del af fremgangen i arbejdspladser i Danmark. Det er en kæmpe succes og viser, at vores virksomheder i dén grad har brug for de erfarne folk. Hvis der indføres tidligere pensionsalder for store, udvalgte faggrupper, vil det efterlade et stort hul i dansk økonomi. Så bliver vi simpelthen fattigere, siger Kim Graugaard.

Læs også: +50 medarbejdere fylder virksomhederne

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold