Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ledte et erhvervsfremstød til Tyskland med fokus på digitalisering sammen med 29 dansk it-virksomheder.

Foto: Rasmus Emil Gravesen
01.02.19 DIB Nyheder

Erhvervsfremstød giver milliardindtægter for danske virksomheder

Det giver årligt milliarder i eksportindtægter, når danske virksomheder tager i samlet flok mod nye markeder for at etablere sig. For mindre virksomheder som CT-Technologies er fremstødene en grundsten i deres forretning.

Det kan virke misundelsesværdigt, at Dronning Margrethe sammen med 39 virksomheder fik offentligt tilskud til at bruge tre dage under palmerne i Ghana for godt et år siden.

Men det er god forretning for Danmark at have virksomheder i samlet flok afsted til erhvervsfremstød. Det sættes der tyk streg under af konsulentvirksomheden Damvad i en ny undersøgelse om erhvervsfremstød.

Her fremgår det, at mens danske virksomheder får tilskud for omtrent 34 millioner kroner årligt til eksportfremmende aktiviteter, så henter virksomhederne milliarder hjem i ordrer. Helt præcist 4,6 milliarder samlet i årene 2016 og 2017.

Læs også: Video: Løkke fra Tyskland: Danmark kan levere tysk digitalisering

Der er ingen tvivl om, at erhvervsfremstødene er en vigtig del af måden, vi laver forretning på. Det skaber klart øget omsætning og uden det havde vores forretning i dag nok været mindre Beway Bakir, markedsføringsdirektør, CT-Technologies

En af de virksomheder, der drager stor nytte af erhvervsfremstødene, er ingeniørfirmaet CT-Technologies, som bygger kølefaciliteter til blandt andet fødevareproducenter. Virksomheden er med på omtrent to erhvervsfremstød årligt, som kaster mange ordrer og projekter af sig.

Efter et erhvervsfremstød i Filippinerne åbnede virksomheden kontor i landet og hev mange nye ordrer hjem.

- Det samme gælder erhvervsfremstød i Indonesien, og i Myanmar har vi fået tre nye projekter igangsat. I Ghana havde vi etableret os i forvejen, men vi fik mange nye, vigtige kontakter samt en ny ordre, siger Beway Bakir, markedsføringsdirektør i CT-Technologies.

Læs også: Internationale partnere håber på mere dansk samarbejde

Vigtigt for mindre virksomheder

Ingeniørfirmaet, der beskæftiger over 50 medarbejdere globalt, har en stor del af deres marked i udviklingslande, hvor det kan være besværligt at etablere sig.

- Det kan være en rodet proces at komme ind på et nyt marked alene. Vi prøvede i Etiopien, og det gik ikke som forventet. Derfor er de fleste gange, vi prøver et nyt marked, med en erhvervsdelegation. Hvis vi skal gøre det alene, kræver det et lokalt netværk, kontakt med de rigtige parter og virksomheder og vi skal få det logistiske til at gå op. Det har vi simpelt hen ikke ressourcer til, siger Beway Bakir.

I undersøgelsen af erhvervsfremstød er det tydeligt, at markedsføringsdirektørens oplevelse ikke står alene. Blandt 1.166 personer i eksportvirksomheder, der blev spurgt, svarede 42 procent, at erhvervsfremstødene i høj grad eller meget høj grad har haft betydning for deres øgede eksport på det pågældende marked.

Dansk Industri (DI), som ofte er medarrangør til erhvervsfremstød, genkender også det positive billede af erhvervsfremstødene, når organisationen får feedback fra virksomheder.

- Erhvervsfremstødene har stor effekt for de mange danske virksomheder, som deltager. Især små og mellemstore virksomheder drager stor nytte af fremstødene, siger Peter Thagesen, underdirektør i DI.

Læs også: Mere fart på digitalisering og e-eksport for SMV’er med nyt panel

Besparelser af tilskud kan bremse eksportvækst

Over 90 procent af virksomheder vurderer, at Eksportrådets tilskud til erhvervsfremstødene har betydning for deres deltagelse. Men den årlige pulje på 34 millioner kroner, der er på finansloven for at støtte virksomheder under erhvervsfremstød, ser ud til at blive sænket. Det skyldes, at tilskudsordningen hidtil ekstraordinært har fået afsat ekstra penge til puljen, som ellers normalt er på 20 millioner kroner årligt. Den ekstraordinære tilføjelse står til at frafalde i 2022.

- Støtten til erhvervsfremstød er et af de mest effektive erhvervspolitiske instrumenter, vi har. Et mindre tilskud vil få konsekvenser for erhvervsfremstødene og gøre, at færre virksomheder kan deltage. Det vil også betyde færre muligheder for at skabe nye aftaler og øget eksport og derfor få betydning for Danmark. Vi så gerne, at tilskuddet blev sat op, siger underdirektøren.

For CT-Technologies betyder tilskuddet meget for forretningen, og et fald i tilskuddene vil derfor komme til at gå ud over deres måde at få igangsat nye projekter og hente ordrer hjem på.

- Vi kan godt overleve uden erhvervsfremstødene, fordi vi efterhånden har etableret os på flere markeder. Men der er ingen tvivl om, at erhvervsfremstødene er en vigtig del af måden, vi laver forretning på. Det skaber klart øget omsætning og uden det havde vores forretning i dag nok været mindre, siger Beway Bakir.

Læs også: Polsk investeringschef: Danske virksomheder har et fantastisk ry

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold