Det er især højtuddannede på beløbsordningen, der bidrager stort til den danske økonomi.

Foto: Getty
11.01.19 DIB Nyheder

Faizal, Xi og Megan hiver milliarder hjem til Danmark

Udenlandske medarbejdere skaber vækst for danske virksomheder og milliarder i den danske statskasse. De er en gevinst for os og Danmark, siger HR-chef i Kamstrup.

Når kvalificerede udenlandske medarbejdere bliver hyret til Danmark, er der god grund til fejring. Det tegner sig nemlig til at omsætningen får et løft, og at Danmark får flere penge i de offentlige kasser.

Personer fra både EU og ikke-EU, som er kommet til Danmark for at arbejde, bidrager i gennemsnit med 76.000 kroner til de offentlige kasser. Det viser tal fra arbejdsgiverforeningernes hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening.

Det er især personer på beløbsordningen fra lande uden for EU, der bidrager til Danmarks økonomi. De bidrager med i gennemsnit 280.000 kroner om året. Siden 2008 har personer på beløbsordningen samlet bidraget med 8,5 milliarder til den danske økonomi.

- De udenlandske medarbejdere er en gevinst for vores virksomhed og en gevinst for Danmark, siger Michael Stubbe, HR-chef i ingeniørvirksomheden Kamstrup, som producerer energi- og vandmålere.

Læs også: Fem myter om udenlandsk arbejdskraft og beløbsordningen

Internationale medarbejdere kan bidrage med forretningsudvikling, specialistviden og åbne for nye markeder Linda Duncan Wendelboe, Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

Giver et unikt perspektiv

HR-chefen i Kamstrup må ofte lede internationalt efter højtkvalificerede medarbejdere, hvis rekrutteringen i Danmark er forgæves. Men det er bestemt ikke dårligt, forklarer Michael Stubbe, HR-chef i Kamstrup.

- Vi har en ingeniør, som arbejder i vores vandafdeling. Hun er fra Australien og har arbejdet for et vandforsyningsselskab på størrelse med Danmark. Med hende og andre udenlandske medarbejdere får vi et helt unikt perspektiv, som gør os bedre og endnu mere relevante på verdensmarkedet, siger HR-chefen.

I Dansk Industri genkendes billedet af udenlandske medarbejderes bidrag til virksomheder og den danske økonomi.

- Vores internationale rekruttering skaber en enorm værdi for Danmark i form af kroner og ører i statskassen, mens det for virksomheder bidrager positivt til både beskæftigelse og vækst. Internationale medarbejdere kan bidrage med forretningsudvikling, specialistviden og åbne for nye markeder, siger Linda Duncan Wendelboe, chef for Global Talent i Dansk Industri (DI).

 Læs også: Microsoft til regeringen: Tak for positivliste og for farvel til administrative benspænd og lussinger fra fast track-ordningen

Bidrager til lokalsamfundet

Linda Duncan Wendelboe forklarer, at værditilvæksten skyldes, at virksomhederne får den arbejdskraft, de mangler, hvilket gør det muligt at kunne levere på ordrer. Samtidig trækker de udenlandske medarbejdere typisk mindre på offentlige serviceydelser (læge, sygehus, skole, børnehave, osv.) end danskere og kan ikke modtage indkomstoverførsler grundet deres opholdsgrundlag. Derudover betaler udenlandske medarbejdere på beløbsordningen skat af deres høje indtægter, som bonner positivt ud for den danske statskasse.

De udenlandske medarbejdere er dog ikke kun for virksomhedernes vinding og de offentlige kassers gode. Det styrker også lokalsamfundene – især når kommunerne er gode til at tage imod og fastholde de nyankommne.

- Når virksomhederne får de medarbejdere, de skal bruge, så behøver de ikke at overveje at flytte deres produktion til et andet sted, hvor arbejdskraften er tilgængelig. Det smitter positivt af på lokalsamfundene ved, at produktionen fastholdes i Danmark, og dermed sikrer fremtidige arbejdspladser til danskere, siger Linda Duncan Wendelboe

Læs også: Udenlandsk leder: ”Danskere er ikke så åbne, som de tror”

Styrk muligheder for rekruttering

For Kamstrup er de udenlandske medarbejdere en betydningsfuld gruppe for virksomheden. De bidrager med kompetencer, som kan være svære at finde i Danmark. Det gælder eksempelvis udviklingsingeniører, softwareudviklere og andre højtspecialiserede professioner.

Derfor er det vigtigt – og en kæphest for Dansk Industri – at international rekruttering bliver prioriteret politisk, så virksomhederne får nemmere ved at tiltrække og fastholde kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

- Vi bliver nødt til at styrke virksomhedernes muligheder for international rekruttering. Det gælder både om at gøre rekrutteringsprocessen mindre bøvlet og fokusere på eksempelvis at udvide positivlisten, sænke beløbsgrænsen, fjerne de administrative barrierer og gøre fast-track ordningen mere fleksibel, siger Linda Duncan Wendelboe.

Læs mere om Dansk Industris reaktion på seneste lovforslag fra regeringen om international rekruttering her .

Linda Duncan Wendelboe

Linda Duncan Wendelboe

Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

  • Direkte +45 3377 3906
  • Mobil +45 9398 8050
  • E-mail lidw@di.dk

Relateret indhold