Produktionschef Knud Møllerhøj Rasmussen, GEA Scan-Vibro, har hele tiden seks smedelærlinge i sving i virksomheden. Han mener flere virksomheder bør tage lærlinge. Det er både et samfundsansvar og er med til at udvikle  forretningen.

25.01.19 DIB Nyheder

Produktionschef: "Lærlinge skal være praktisk dovne"

Elever og lærlinge giver et fantastisk netværk, lyder det fra produktionschef Knud M. Rasmussen, GEA Scan-Vibro i Svendborg. Virksomheder tager stadig flere lærlinge, viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Nyt blod og netværk til virksomheden. Det giver de mange lærlinge til GEA Scan-Vibro i Svendborg, hvor produktionschef Knud Møllerhøj Rasmussen løbende har seks smedelærlinge i gang med at fremstille transportmaskiner til fødevareindustrien.

- Det er spændende at arbejde med unge mennesker. De giver virksomheden et frisk pust, for der er ikke to som er ens. Målet er at få dem til at arbejde sammen, og vi kan prale med, at det altid er lykkedes, fortæller han.

Knud M. Rasmussen kom selv til virksomheden som smed i 1979, relativt nyuddannet med en fast læresætning fra sin tid under uddannelse:

-  Som min læremester sagde dengang: Du skal være praktisk doven. I dag kaldes det lean. Men det betyder det samme, for der er ingen grund til at gøre tingene vanskeligere end nødvendigt. Det er en del af vores kultur, og det er også, hvad vores lærlinge får med, forklarer Knud M. Rasmussen.

GEA Scan-Vibro har i alt 74 medarbejdere, hvoraf Knud M. Rasmussen er chef for de 41, som fremstiller transportløsninger til levnedsmiddelindustrien, hvor fødevarerne vibreres fremad ved hjælp af elektriske impulser. Svejseopgaver i rustfrit stål dominerer, og det har ikke været vanskeligt at finde lærlinge gennem årene.

- Vi har aldrig haft problemer med at få nok ansøgere. Det stiller naturligvis nogle krav til medarbejderstaben, men vi har kun positive erfaringer med lærlinge, siger Knud M. Rasmussen, der mener at flere virksomheder bør tage lærlinge. Det er både et samfundsansvar og en god idé for at udvikle virksomheden. 

Læs også: Virksomheder søger lærlinge længere væk

Vi har aldrig haft problemer med at få nok ansøgere. Det stiller naturligvis nogle krav til medarbejderstaben, men vi har kun positive erfaringer med lærlinge Knud M. Rasmussen, produktionschef, GEA Scan-Vibro

Flere elevpladser i november

Der er generelt behov for at landets virksomheder skaber flere elevpladser for at imødekomme det stigende behov for faglært arbejdskraft. Og det går fremad. En ny opgørelse fra Undervisningsministeriet for november 2018 viser således, at private virksomheder har skabt 2.433 flere praktikpladser i forhold til 2016 i løbet af årets første 11 måneder.

For to år siden indgik regeringen, arbejdsgivere og lønmodtagere en trepartsaftale om at skabe ekstra 2.100 praktikpladser i 2018. Dermed kan det umiddelbart se ud som om, at målet for hele 2018 er nået på 11 måneder. Men det er for tidligt at drage den konklusion, forklarer DI’s erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen.

- Der skal i december 2018 være indgået mindst 1.800 praktikpladsaftaler, hvis målsætningen for 2018 skal være opfyldt, når det samlede antal af indgåede praktikpladsaftaler gøres op for hele 2018, siger hun.

I november var der i alt 72.796 elever i gang med en erhvervsuddannelse.

Læs Undervisningsministeriets opgørelse her

Vil gerne tage flere lærlinge

GEA Scan-Vibro er en af de større virksomheder på Sydfyn, der trods flere ejerskifter og øget automatisering formår at fastholde produktionen i området. Transportmaskinerne er forskellige fra kunde til kunde, hvilket stiller krav om individuel tilpasning.

Undervejs har Knud M. Rasmussen selv været medejer, men da GEA i 2014 tog over, blev alle ejeres aktier overtaget. GEA havde været kunde siden 1949, men så mulighederne i at overtage leverandøren for at ekspandere yderligere internationalt.

Knud M. Rasmussen er med i et af DI’s netværk for produktionschefer, hvilket er et af DI’s 120 faglige netværk. Han er 62 år og tager gerne fem år mere som produktionschef i GEA Scan-Vibro. Der kan altså stadig nås at blive uddannet flere lærlinge ud fra devisen: Det er godt at være praktisk doven.

 Læs også: It-lærlinge giver ekstremt god mening

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold