24.01.19 DIB Nyheder

Nøgletal: Tysk og fransk erhvervstillid i 50 måneders lavpunkt!

Stærkt bekymrende fald i stemningen blandt erhvervsledere i Tyskland og Frankrig. Og der er risiko for, at bunden ikke er nået endnu, mener DI.

Tysk industri er bremset kraftigt op i sidste halvdel af 2018, og de nye tal ser ikke opløftende ud for starten på 2019. Erhvervstilliden er dykket til så lavt et niveau, at der i øjeblikket er tegn på stilstand i tysk økonomi.

- Det er stærkt bekymrende for tysk økonomi, hvilket også kan få kedelige konsekvenser for dansk eksport, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Indkøbschefernes vurdering af erhvervstilliden i den tyske fremstillingsindustri dykkede i januar til 49,9, hvilket er det laveste niveau i 50 måneder. 

I Frankrig falder vurderingen af produktionen i den private sektor til laveste niveau i mere end fire år. Erhvervstilliden signalerer tilbagegang i Frankrig.

- Situationen i Frankrig er ganske alvorlig. De massive demonstrationer med de gule veste har fået erhvervstilliden til at dykke kraftigt, hvilket tyder på tilbagegang på den korte bane. De fremadskuende forventninger fra de franske industrivirksomheder er dog stadig positive, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Læs mere om opbremsning i tysk økonomi. 

Læs mere om opbremsning i fransk økonomi

Da vi sælger hovedparten af vores eksport til markederne i Europa, er det ærgerligt at tempoet er på vej ned. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Der er lige nu stor usikkerhed om styrken af det globale opsving, og brexit-forløbet er stadig meget kaotisk. Der er desværre en reel fare for, at erhvervstilliden dykker yderligere i de kommende måneder, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

For hele eurozonen er indkøbschefernes vurdering på det laveste niveau i 5½ år. IMF har i deres nye prognose (fra i mandags) skruet væksten i eurozonen ned til laveste niveau i fem år. IMF forudser nu en fremgang i eurolandene på 1,6 procent i 2019.

- Der er stadig udsigt til fremgang europæiske opsving, men væksten er klart aftagende. Da vi sælger hovedparten af vores eksport til markederne i Europa, er det ærgerligt at tempoet er på vej ned, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold