Dansk Industris SMV Dagen inspirerede mindre virksomheder  til at vokse sig større. Det skete med oplæg og break-out sessioner, hvor SMV-ledere fik ekstra inspiration og mulighed for at netværke.

Foto: Søren Nielsen
30.01.19 DIB Nyheder

SMV'er med vækstambitioner: Vi skal turde tænke stort

Der var masser af vækstambitioner blandt de virksomheder, der fik vækstinspiration  til Dansk Industris SMV Dagen 2019.

Hvordan tænker man stort – når man er en mindre virksomhed?

Det spørgsmål var blandt H.K.H. Prins Joachim, erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), hjerneforskeren Peter Lund Madsen og en længere række virksomheder klar til at give et bud på ved Dansk Industris årlige SMV-dag. Hovedtemaet var skalering og vækst og flere deltagere fik inspiration med hjem.

- Vi er blevet bekræftet i, at det er vigtigt at have en strategi og turde tænke stort. Vi er vokset en del gennem årerne og har sat et mål om at vokse yderligere 30 procent, siger således Pia Larsen, adm. direktør for rengøringsfirmaet MJ Services A/S.

Virksomheden er vokset til 200 medarbejdere, og nu skal man videre. Det kræver blandt andet øget brug af digitalisering, og at hele virksomheden inddrages mere direkte i udviklingen.

- Det skal ikke kun være ledelsen, som ved, hvad der skal ske. Vi skal have alle med, så vi kan vokse, arbejde smartere og bruge kræfterne rigtigt, tilføjer hun.  

Se vinderen af Initiativprisen 2018

Det kræver mod og motivation, når man som mindre virksomhed skal vokse. Ingrid Karlsen, direktør for MakesYouLocal P/S

Det kræver mod og motivation

Ingrid Karlsen, direktør for MakesYouLocal P/S som hjælper virksomheder i gang med e-handelseksport blev opløftet af oplægholdernes ”peptalk”.

- Det kræver mod og motivation, når man som mindre virksomhed skal vokse. Vi startede selv i 2010 og er vokset støt. I takt med at man bliver større opdager man, at det ikke nødvendigvis er de samme kompetencer man skal have mere af, men derimod nogle nye, siger hun.  

Handelsvirksomheden K. Neerskov A/S står på spring til at vokse yderligere, og har derfor netop fået en ny bestyrelsesformand.  Adm. direktør Annette Neerskov fik inspiration på SMV-Dagen.

- Vi skal fokusere mere på salget. Vores nye bestyrelsesformand vil komme med input, og SMV-Dagen har vist, hvor vigtigt det er at have en strategi og holde fast i de mål, man sætter sig. Vi har hidtil ikke vækstet så meget. Det vil jeg gerne gøre noget mere ved, siger hun.  

Læs også: Vi overlevede på at skylde banken millioner

Det eneste vi mangler er kapital til et væksteventyr. Carsten L. Knudsen, adm. direktør, Scandinavian Considerate ApS

Investorer og ældre topledere

Carsten Leonhard Knudsen, adm. direktør for startupvirksomheden Scandinavian Considerate ApS, deltog i SMV-Dagen med klart fokus på at tænke stort. Han er på jagt efter investorer, der vil være med til at løfte selskabets produkt, en røgfri cigaret, længere ud i verden.

- Vi har sikret os et patent i USA og Australien. Det eneste, vi mangler, er kapital til et væksteventyr. Alle 50 medarbejdere er i dag aktionærer, og ingen får løn, fordi vi er ved at bygge noget nyt op. For 15 millioner kroner er vi nået hertil, hvor vi er nu. Og vi skal videre, siger Carsten L. Knudsen.

Michael Staal er netop tiltrådt som bestyrelsesformand for den ejerledede specialist i udstyr til vin, Wine and Barrel. Virksomheden har ambitioner om at skalere kraftigt op med eksport til Tyskland. Han så en særlig pointe i vigtigheden af at holde fast i topledere på over 55-60 år, et tema der også blev berørt i løbet af SMV Dagen. Ældre topledere kan også sikre vækst blandt mindre virksomheder.

- Det er vigtigt at være opmærksom på i resten af samfundet. Der er brug for at holde ældre ledere i virksomhederne – også hos de mindre virksomheder, siger han.

Læs også: Sådan kommer du i gang med medarbejderaktier

Erhvervsminister tænker stort

Erhvervsminister Rasmus Jarlov  (K) tænkte også stort i mere politisk forstand. Han varmer op til næste ryk i ambitionerne om at lette mindre virksomheder for byrder og administrativt bøvl, hvilket medvirker til at bremse SMV’ers fokus på at skabe vækst.

Inden længe vil han fremlægge forslag til lettelser, der skal fjerne et milliardbeløb i bøvl. Regeringen har ambitioner om at fjerne bureaukratiske byrder for 4 milliarder kroner frem mod 2020. Foreløbigt er det blevet til 1,3 milliarder kroner. Rasmus Jarlov henviser til, at han selv ejer en SMV-virksomhed og derfor kender byrdernes belastning.

- Der er en masse små ting, som skal gøres nemmere. Og jeg forventer vi tager et godt hug med næste udspil, der kommer om nogle uger, sagde erhvervsministeren.

Han afviste dog at præcisere, hvilke byrder han vil tage fat i, og hvornår udspillet kommer.  

Læs også: Erhvervsminister skærper byrdejagt

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold