Mette Frederiksen afviste fra talerstolen på Europakonferencen 2019 at sende Danmarks medlemsskab af EU til afstemning.

Video: Marie Victoria Nedergaard
15.01.19 DI Business Nyheder

Video: Socialdemokratiet og Venstre enige: Ingen EU-afstemning i Danmark

Mette Frederiksen afviser, at Danmark skal stemme om sit EU-medlemskab. Socialdemokratiets formand er dermed på linje med statsministeren, der tidligere har udtalt, at Venstre ikke kan deltage i en regering, der har den ambition, at Danmark skulle forlade EU.

- Jeg kommer ikke til at anbefale en folkeafstemning om dansk medlemskab. Det kunne jeg ikke drømme om.

Budskabet var klart, da Mette Frederiksen ved Europakonferencen 2019 i Industriens Hus i går blev spurgt til, om hun – på linje med den nuværende statsminister – kunne give en garanti for, at hun ikke vil sætte Danmarks EU-medlemskab til afstemning.

- Jeg mener entydigt – uden nogle forbehold – at det er i dansk interesse, i europæisk interesse, at Danmark selvfølgelig bevarer sit medlemskab af det europæiske samarbejde, sagde Mette Frederiksen.

Med sine udtalelser om Danmarks fortsatte EU-medlemsskab er Mette Frederiksen på linje med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der flere gange har understreget, at han ønsker Danmark i EU.

- Venstre kan ikke deltage i en regering, der har den ambition, at Danmark skulle forlade EU, sagde Lars Løkke Rasmussen blandt andet til Berlingske i november 2018.

Læs også: Statsministeren: Gør op med de uforståelige regler i EU – og håndhæv resten

Foto:Peter Fallesen

EU leverer

Ved Tænketanken EUROPAs årlige Europakonference satte statsministeren streg under, at EU leverer. På både det digitale-, klima-, miljø- og migrationsområdet. 

Og i særklasse på det økonomiske området, hvor virksomhedernes adgang til at handle på det indre marked har gjort Danmark og danskerne velhavende.

- Den frie, åbne handel er kernen i EU-samarbejdet, det er jo en friktionsløs handel, der bare har gjort Danmark rigere og rigere. Det kan beregnes til hvad der svarer til fem procent af vores BNP. Det kan fastslås at reallønnen for danskere i dag er i omegnen af 10 procent højere, end den ville have været, hvis vi ikke havde haft adgang til denne friktionsløse handel på det indre marked, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: DI: Statsministeren sætter fingeren på det afgørende for Danmark 

Brexit er en tragedie

Temaet på konferencen var ”Europas valg – de næste fem år”. Et tema, der i den grad er blæst om i kraft af det britiske parlaments afstemning om landets udtræden af EU.

Afstemningen afholdes i dag tirsdag, og det er knald eller fald for den aftale, som premierminister Theresa May har forhandlet hjem med EU.

Mange iagttagere mener, det næsten er helt sikkert, at premierministeren vil lide et nederlag og aftalen blive stemt ned.

Det er en tragedie, påpegede statsministeren.

- Det mener jeg virkelig. For os alle sammen. Men det vil være en endnu større tragedie, hvis vi ender med et no deal-scenarie, altså et scenarie hvor Storbritannien om få måneder udtræder uden en udtrædelsesaftale, sagde Lars Løkke Rasmussen i Industriens Hus.

Læs også: OECD: Danmark bliver hådt ramt af Brexit

Rettidig forberedelse er næste skridt

Dansk Industri ser også med bekymring på aftenens Brexit-afstemning i det britiske underhus.

- Det tyder på, at der fortsat ikke er flertal i det britiske parlament for den Brexit-aftale, som både EU27 og den britiske regering underskrev før jul. Det betyder, at usikkerheden vedbliver, og at risikoen for et kaotisk ”no deal” Brexit fortsat vokser, siger Anders Ladefoged, underdirektør og Europapolitisk chef i Dansk Industri.

Han understreger, at et ”no deal” Brexit vil være til stor skade for danske virksomheder.

- Derfor er rettidig forberedelse det bedste skridt, som danske erhvervsdrivende i øjeblikket kan foretage sig, siger Anders Ladefoged.

Få DI's tips til Brexit i Brexit Toolkit

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk
Relateret