"Vi overlevede på at skylde banken millioner"
Blik for investeringer, fokus på medarbejdere og robotter har sikret voldsom vækst i stålvirksomheden Give Steel.
Der ligger enorme stålbjælker i bunker uden for Give Steels produktionshaller. De mange hundrede ton stål er rykket udenfor, fordi pladsen indendørs er fyldt af produktion.
Midt i en af produktionshallerne, hvor en lugt af værksted blandes med lyden af svejsning og hammer mod stål, går direktør Torben Larsen rundt med hastige skridt. Han mener, man kan bedømme et menneskes effektivitet på, hvor hurtigt det går. Selv går han i løbetempo rundt mellem de lange stålbjælker, mens hånden ryger i vejret til højre og venstre i hilsner til de mange medarbejdere.
Effektiv har Torben Larsen også selv været, siden han sammen med Teil Bechmann i 2004 blev medejer af virksomheden. Torben Larsen er i dag direktør med fokus på produktionen, mens Teil Bechmann er salgsdirektør. I de 15 år, der er gået, er virksomheden vokset fra 7 til 329 medarbejdere, mens de indendørs arealer er vokset i samme hastige tempo til omkring 25.000 kvadratmeter.
– Da vi startede med syv medarbejdere, jokede vi med, at hvis vi bare var en lille smule bedre end resten af markedet, så skulle vi nok kunne etablere os, siger Torben Larsen.
145 procents vækst første år
Da de to nye ejere startede, var virksomheden blandt de mindste i branchen. Men makkerparret var ambitiøse. De satte et mål i deres første femårsplan for Give Steel om at blive overbooket med 30 procent.
– Den første periode var vild. Vi gik fra 6,9 til 17 mio. kr. i omsætning det første år. Det er en vækst på omtrent 145 procent. Derfor var udfordringen at følge med i produktionen. Her var presset på Torben, der på det tidspunkt var både værkfører og direktør, uddyber medejer Teil Bechmann over telefonen fra sin ferie i Florida.
Der var interesse for den lille stålproducent fra indkøbere, som ville vide, hvad sådan et par unge mænd kunne klare.
– Ingen af os havde siddet i topledelser, med salg eller i en administrativ stilling før, men vi lykkedes alligevel med at vokse, fordi vi brugte vores sunde fornuft og mavefornemmelse, siger Teil Bechmann.
Fik fordele ud af finanskrisen
Da finanskrisen indtraf i 2008, og huspriserne faldt, ramte det danske stålproducenter særligt hårdt.
– Det var nærmest et helt marked, der forsvandt, siger Torben Larsen.
Oven i det stod Give Steel midt i en investering på 60 mio. kr. til udvidelse og ny robotteknologi samt en samlet gæld på 135 mio. kr. Én af investeringerne var en udvidelse af bygningerne fra 7.000 kvadratmeter til 17.500. De investerede, mens andre i branchen trådte varsomt.
... vi lykkedes alligevel med at vokse, fordi vi brugte vores sunde fornuft og mavefornemmelse. Teil Bechmann, salgsdirektør, Give Steel
Give Steel kom ud på den anden side af krisen med en større omsætning og flere medarbejdere. Årsagen er det evindelige fokus på udvikling, som ejerne har haft.
– Vi overlevede på, at vi skyldte banken millioner. Det giver jo ikke umiddelbart mening, men det var tilfældet, fordi vi kunne investere under krisen, siger Torben Larsen.
De vidste, at priserne faldt, og de gyldne tider var ovre. Derfor så de risikofyldt investering som den eneste rigtige vej fremad.
– Vi kom med en model til at producere stålspær med robotteknologi, som man ikke havde brugt før. Vi var små, men vi udviklede os hver dag, mens de andre holdt sig kørende i samme tempo og med samme produktionsmetoder. Så da krisen kom, havde vi en kæmpe fordel – ingen ville jo investere i udvikling, siger Torben Larsen.
I årene efter finanskrisens lavpunkt gik det stadig godt for Give Steel. Virksomheden begyndte at fokusere på et større marked i Europa.
– De sidste ti år har vi udbygget vores eksport. Vi leverer stålkonstruktioner til mange haller, hoteller og større stalde i særdeleshed i Island, Tyskland og Norge, forklarer Torben Larsen.
Den konsekvente vækst i Give Steel har betydet, at omsætningen i dag er 70 gange så stor som i 2004, hvor makkerparret opkøbte stålvirksomheden. Dengang hed virksomheden Give Stålspær, men ledelsen ændrede navnet i 2018 for at imødekomme virksomhedens voksende eksport.
I dag producerer Give Steel, som en af få virksomheder i Danmark, stålkonstruktioner på op til 80 ton. Et typisk stålelement vejer fra 100 kilo til tre ton.
SMV-Dagen 30. januar: Tænkt stort med erhvervsledere
Direktør uden kontor
Væksteventyret krævede nerver af stål og en særlig ledelsesstil, som de to ejere har arbejdet efter i mange år. Ledelsesstilen var uformel, og blandet med gode mavefornemmelser gav det gode resultater for Give Steel.
– Op til vi ramte 200 medarbejdere, foregik vores ledelsesmøder over en kop kaffe om morgenen i kantinen. Da vi voksede os for store til den ledelsesstil omkring 2015, var der nogle ting, vi ikke kom i mål med, og vi lavede for mange fejl, fordi vi ikke var dygtige nok. Efter 2015 har vores strategi været at flade lidt ud i væksten og sørge for at få opbygget organisationen endnu bedre, siger Torben Larsen.
Give Steel har i dag en syv-mands ledelsesgruppe, som også tæller de to ejere. Den uformelle omgang fortsætter dog, selv om de vante kaffemøder i kantinen er blevet til mere formelle ledelsesmøder.
Torben Larsen parkerer således stadig sin Volkswagen Touran familiebil ved medarbejderparkeringen, så han kan nå at sige ”hej” og ”hvordan går det?” til de ansatte som det første hver morgen.
– Det er vigtigt for mig at vise vores medarbejdere, at de er en betydningsfuld del af arbejdspladsen, og at de er vigtige for mig, forklarer Torben Larsen.
Direktøren bruger en stor del af sin hverdag på at omgås sine medarbejdere – også for at høre, hvordan det går i privaten. Det er en af årsagerne til, at Torben stadig ikke har noget kontor og holder sine møder i kantinen, hvor alle andre medarbejdere sidder omkring ham. Han vil være tæt på sine medarbejdere og hjælpe, hvor han kan.
– Vi har nogle medarbejdere, som har forskellige udfordringer. Det kan være tidligere stofmisbrug, sundhedsproblemer eller noget helt tredje. Dem vil jeg gerne hjælpe så vidt muligt. Hvis de har brug for en dag derhjemme, så aftaler vi det. Og hvis de har brug for en snak om alt, så tager jeg tiden til det, siger Torben Larsen.
Den tilgang til medarbejderne har været værdiskabende, mener begge ejere.
– Vores medarbejdere er vores ét og alt. Det er dem, der har skabt værdien for os. Derfor nurser vi også om dem – selvom de ikke selv altid vil have det, griner Teil Bechmann.
Læs også: Bliv verdensmester i én ting
Hurtige valg har sikret væksten
Begge ledere bliver lidt betænkelige ved spørgsmålet om, hvad de vil give af gode råd til andre virksomheder, der drømmer om vækst. I deres verden har de blot fulgt deres mavefornemmelse og gjort en hobby til et arbejde.
– Man kan altid regne frem og tilbage på en investering. Der kan være en tendens til at regne konservativt, så investeringen virker for risikabel. Vi har helt bevidst taget hurtige valg i stedet, siger Torben Larsen.
– Vi har aldrig brugt energi på, hvordan andre gør, tilføjer Teil Bechmann.
Torben Larsen kan dog ikke dy sig for at give et par råd til mindre virksomheder.
– Se mulighederne. Der er så mange muligheder for at gøre tingene bedre i morgen. Hav fokus på alt det, man kan forbedre sig på. Hvis man hele tiden har det for øje, så vokser man.