Over 100 deltagere fra danske eksportvirksomheder var mødt til Dansk Industris informationsmøde i Glostrup. Lignende møder er blevet afholdt i Aalborg, Aarhus og Kolding.

Video: Marie Victoria Nedergaard
16.01.19 DIB Nyheder

Video: Fortrøstningsfulde virksomheder: Vi kan godt håndtere Brexit

Konsekvenserne af et hårdt Brexit scenarie kom bag på flere virksomhedsledere til Brexit-møde. Administrerende direktør i Osvald Jensen A/S lader sig dog ikke afskrække.

Håb på det bedste, forbered dig på det værste.

Sådan indledtes Dansk Industris informationsmøde i Glostrup om Brexit tirsdag aften inden afstemningen i det britiske underhus om premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale med EU. Fremmødt er over 100 deltagere fra virksomheder, der eksporterer til Storbritannien eller på anden led berøres af den britiske udtræden af EU.

Virksomhederne mødte op for at få råd om, hvordan man kan forberede sig på Brexit. Rådene kom fra Erhvervsministeriet, Skatteministeriet, advokatfirmaet Kromann & Reumert samt Dansk Industris egne konsulenter.

- Der er en risiko for, at vores produkter kan blive pålagt told. Jeg har tidligere ikke været bekymret for det, da vi har erfaringer fra adskillige ikke EU-lande, hvor det er sjældent, at lægemidler eller diagnostika toldbeskattes. Men vi kan ikke vide det med Brexit, siger Hans-Ole Hedegaard, adm. direktør i Eldon Biologicals A/S, som producerer testkort til at afgøre patienters blodtype.

Senere på aftenen blev Theresa Mays udtrædelsesaftale af EU nedstemt af det britiske underhus med 432 stemmer mod 202. Det rykker et hårdt Brexit (en britisk udtræden af EU uden en aftale mellem Storbritannien og EU) nærmere en realitet, som danske virksomheder skal forholde sig til.

Læs også: OECD: Danmark bliver hådt ramt af Brexit

Det er ikke noget, der afskrækker os. Brexit vil ikke afholde os fra at indgå samhandel med Storbritannien Lotte Bruun Jensen, adm. direktør, Osvald Jensen A/S

Forbavsede virksomhedsledere

Ifølge OECD forventes det, at et hårdt Brexit vil betyde, at 17 procent af dansk eksport til Storbritannien falder fra.

Flere virksomhedsledere var forbavsede til Brexitmødet i Glostrup, efterhånden som konsekvenserne ved et Brexit uden en udtrædelsesaftale blev udfoldet for dem. Hænderne var ofte i vejret med specifikke spørgsmål til, hvordan et hårdt Brexit vil ramme deres produkter i Storbritannien, eller hvad det vil betyde for deres britiske medarbejdere.

Det var ikke alle spørgsmål, der kunne besvares, da det stadig er uvist, hvordan England og EU henholdsvist vil tolke reglerne over for hinanden.

- Derfor er det vigtigt, at man som virksomhed prioriterer Brexit-forberedelserne; at man sætter sig ned og tænker det igennem og involverer de kollegaer, som har ansvar for områder, hvor problemer kan opstå. Det kan være logistikchefen eller HR-chefen, siger Anders Ladefoged, underdirektør og europapolitisk chef i Dansk Industri.

Læs også: Video: Socialdemokratiet og Venstre enige: Ingen EU-afstemning i Danmark

Således opløftet

Mange emner kunne dog allerede besvares, da både EU og Storbritannien har meldt ud, hvordan de vil håndtere en række områder.

Der blev blandt mange konkrete eksempler forklaret, at CE-mærkning på sigt ikke nødvendigvis vil være gældende for varer i Storbritannien, at virksomheder skifter status fra distributør til importør ved import af varer fra Storbritannien, og at dataoverførsel til Storbritannien vil gælde som overførsel til et tredje land.

En stor mundfuld at sluge, men informationerne gav virksomhederne engagement til at tage fat i forberedelserne.

- I øjeblikket forekommer konsekvenserne af Brexit mig ret uoverskuelige. Men nu vi vil sætte os ned og gennemanalysere, på hvilke områder vi skal sætte ind, siger Hans-Ole Hedegaard.

Læs også: Virksomheder: 2019 peger på fremgang - men også store udfordringer

Brexit-værktøjskasse

Det er en uoverskuelig proces at skabe overblik af et Brexit, som ingen kan være sikker på, hvad byder på. Især eftersom Storbritannien stadig står uden en udtrædelsesaftale af EU, som ellers burde være på plads den 29. marts 2019. Hvis ingen udtrædelsesaftale er underskrevet inden da, vil det blive et hårdt Brexit.

- Det er ikke noget, der afskrækker os. Brexit vil ikke afholde os fra at indgå samhandel med Storbritannien, men jeg er nysgerrig på at følge, hvad der sker, og hvad det får af konsekvenser, siger Lotte Bruun Jensen, adm. direktør i Osvald Jensen A/S, der producerer og eksporterer tandhjul og gear.

Dansk Industri har lavet en Brexit værktøjskasse og assisteret Erhvervsministeriet med deres Brexittjekliste

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold