30.10.19 DIB Nyheder

Amerikansk økonomi overrasker positivt

Nye tal: Den amerikanske økonomi voksede mere end ventet i 3. kvartal. Det er især forbrugerne, der driver økonomien fremad.

Amerikansk økonomi voksede med 1,9 procent i 3. kvartal (annualiseret). Ifølge MarketWatch var der ventet en vækst på 1,6 procent.

- Amerikansk økonomi overrasker positivt med højere vækst end ventet. De seneste tillidsindikatorer havde varslet en større opbremsning i væksten, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk industri (DI).

Det er især forbrugerne, der driver økonomien fremad. I de seneste to kvartaler har der været faldende investeringer og nettoeksport.

- Forbrugerne er lyspunktet i amerikansk økonomi. Ledigheden er på det laveste niveau i 50 år, og derfor er amerikanerne stadig i godt humør. USA har kurs mod en lavere vækst i de kommende år, men forbrugerne kan forhåbentlig fortsat holde liv i opsvinget, siger Allan Sørensen.

- Erhvervstilliden giver anledning til bekymringer for væksten. Inden for industri og service ligger tilliden på det laveste niveau i flere år. Det kan være et varsel om tilbagegang i den kommende tid, siger Allan Sørensen.

Handelskrig og svag erhvervstillid svækker væksten i amerikansk økonomi. For at imødegå en forestående afmatning har den amerikanske centralbank (FED) allerede sænket rente to gange siden sommer.

- FED vil i aften annoncere om renten holdes i ro, eller om de vil foretage endnu en rentesænkning for at holde farten oppe på opsvinget, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne købte i 2018 danske varer og tjenester for over 135 mia. kr. I 2016 købte de tilsvarende for lidt under 115 mia. kr.

- USA er vores næststørste eksportmarked og samtidig verdens største økonomi. Det er afgørende for dansk eksport, at amerikansk økonomi kan holde dampen oppe, ikke mindst fordi en række af vores europæiske eksportmarkeder lige nu har store udfordringer, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret