07.10.19 DIB Nyheder

Den økonomiske influenza rammer danske industrivirksomheder

De danske industrivirksomheder har hidtil syntes at være vaccineret mod den internationale uro, men de begynder nu at vise svaghedstegn.

Dansk industriproduktion viser tydeligere tegn på afmatning, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Industriens produktion faldt fra juli til august med 1,1 pct. Faldet vidner om, at afmatningen i international økonomi får større tag i de danske industrivirksomheder. Det får os til at være lidt bekymrede for væksten i dansk økonomi i 3. kvartal, siger DI’s cheføkonom.

- Med meget sløje produktionstal i august, begynder danske industrivirksomheder desværre at vise svaghedstegn. Den influenzaepidemi, der har ramt økonomierne i landene omkring os, viser sig dermed gradvis mere i industrivirksomhederne herhjemme, og det er bekymrende for væksten i dansk økonomi, siger cheføkonom Morten Granzau, DI.

Industriproduktionen har holdt et højt niveau trods international afmatning, fordi store brancher i den danske fremstillingssektor er mere robuste over for op- og nedgange i international økonomi. Især produktion af lægemidler har vist styrke.

- Dele af dansk industriproduktion er mindre påvirket af afmatningen i europæisk industri. F.eks. fortsætter virksomhederne i medicinalindustrien de seneste års væksteventyr, og efter årets første otte måneder har de øget produktionen med 22,8 pct. sammenlignet med sidste år. Det trækker dansk industriproduktion op, siger Morten Granzau.

- Industrien er dog ikke helt immun over for udviklingen i international økonomi. Virksomheder, som indgår i globale værdikæder, er i den grad mærket af afmatningen i international økonomi. Dansk produktion af dele til køretøjer er i år faldet med 15,3 pct. som følge af kraftig opbremsning i tysk bilindustri, siger Morten Granzau.

Det mindre fald i dansk industriproduktion kan hurtigt blive til reel tilbagegang, hvis afmatningen i international økonomi tager til i styrke.

- På grund af sammensætningen af vores industri, er vi lige nu lidt som en badeand, der flyder oven vande. Men hvis vandet går helt ud af karret, vil danske industrivirksomheder også blive trukket nedad, siger Morten Granzau.

Fakta om industriproduktionen

Industriens produktion og omsætning er de første hårde tal for udviklingen i dansk økonomi. Knap 300.000 personer er direkte beskæftiget i industrien. Industriproduktion er dermed et godt pejlemærke for dansk økonomi.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk