Havnefronten i Toronto, Canada, hvor  danske arkitekter har haft succes med at vinde opgaver.

Foto: Getty Images
22.10.19 DIB Nyheder

Handelsaftale med Canada giver jackpot for danske eksportører

Siden EU’s handelsaftale med Canada trådte i kraft for to år siden, er den danske eksport til verdens næststørste land steget med 29 procent. Og meget mere kan være i vente, lyder det i ny DI-analyse.

Et årtis stilstand i samhandlen med Canada er blevet brudt efter Canada og EU indgik handelsaftalen CETA. Det viser en analyse fra Dansk Industri (DI), der har kigget nærmere på de danske virksomheders eksport til verdens næststørste land målt i kvadratkilometer.

Siden CETA trådte i kraft for to år siden er danske virksomheders eksport af varer og tjenesteydelser steget med hele 29 procent til 14 milliarder kroner. Det er en ganske imponerende vækst i en tid, hvor verdenshandlen ellers har været presset, konstaterer afsætningspolitisk chef i DI Peter Thagesen.

- Takket være handelsaftalen mellem EU og Canada (CETA), er det blevet meget nemmere for danske virksomheder at handle på tværs af Atlanten. På bare to år er dansk eksport til Canada steget markant, siger Peter Thagesen og tilføjer:

- Der er potentiale for meget mere. Canada har blandt andet meldt sig fuldt og helt ind i klimakampen, hvor der er et stort potentiale for grønne danske virksomheder.

Læs hele DI's analyse af eksportmuligheder i Canada.  

Genvalg af Trudeau lover godt

Det netop overståede valg i Canada, som betyder, at den socialliberale Justin Trudeau får fire år mere på posten som premierminister, indikerer også, at der vil blive sat endnu mere tryk på det handelspolitiske samarbejde mellem Canada og EU. Også selvom Trudeau ikke fik noget imponerende valg og ser ud til at skulle stå i spidsen for en mindretalsregering.

- Canadas premierminister Justin Trudeau er meget optaget af at skabe et tæt handelssamarbejde med EU, hvilket vil gavne danske virksomheder, der i højere grad end tidligere har fået øjnene op for det canadiske marked, siger Peter Thagesen.

Den danske eksport til Canada domineres af medicinske produkter. Det er en position, som kan blive udbygget i de kommende år, da handelsaftalen CETA betyder en gensidig anerkendelse af de medicinske produktionsanlæg. CETA har også styrket patentrettighederne, som har stor betydning for langsigtede investeringer i nye produkter.

Ifølge Peter Thagesen kan vi i Danmark også glæde os over, at Canada – præcis som Danmark – står vagt om det regelbaserede handelssystem. Det har blandt andet givet sig udtryk i, at EU og Canada har arbejdet sammen om at løse krisen i handelsorganisationen WTO’s tvistbilæggelsessystem.

- Ligesom EU er Canada udfordret af USA’s og Kinas handelspolitik, siger Peter Thagesen.

Læs også: Handelskrigen svækker kinesisk væksteventyr

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4695
  • Mobil +32476172748
  • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold