Xiamen er ikke en af Kinas største byer, men trafikken er voldsom, så det krævede opfindsomhed af arkitekterne at finde plads til cyklisterne..

Foto: Ma Weiwei
31.10.19 DIB Nyheder

Kinesere cykler på dansk cykelbro i 3. sals højde

Det er tid at sende sine designløsninger til Danish Design Award 2020. I 2019 var et af vinderprojekterne Xiamen Bicycle Skyway – en cykelbro i 3. sals højde. Dens danske pendant er den verdenskendte Cykelslange i København, som også vandt en Danish Design Award året før.

Prisbelønnet dansk design kan f.eks. være en smuk stol – men det kan også være en god digital serviceløsning eller et vellykket stykke infrastruktur. I år var en af vinderne af Danish Design Award arkitektfirmaet Dissing+Weitling for et cykel- og infrastrukturprojekt i den kinesiske millionby Xiamen.

- Vi havde faktisk aldrig regnet med, at vi skulle til Kina. Men da vi havde tegnet Cykelslangen i København, gik projektet viralt – og så blev vi inviteret til at deltage i en arkitektkonkurrence i Xiamen i Kina, hvor de havde bemærket projektet. De vil nemlig også gerne have flere til at cykle, fortæller Steen Trojaborg, som er adm. direktør, arkitekt og partner i Dissing-Weitling.

Cykelslangen havde fået stor opmærksomhed i både ind- og udland og vandt en Danish Design Award i 2018, men løsningen kunne ikke kopieres direkte over i den voldsomme og kaotiske trafik i den kinesiske millionby.

Læs også: Vis verden din designløsning – der er penge i det

Jeg bliver selvfølgelig utrolig glad for den påskønnelse af vores arbejde det er, når vi vinder en pris. Men det betyder også noget for vores kinesiske kunde, når vores projekt får den anerkendelse. Steen Trojaborg, adm. direktør i Dissing+Weitling

Plads til cyklerne på 3. sal

- Det var svært at finde plads til cyklerne, men så lagde vi mærke til, at ekspresbusserne allerede kørte på nogle særlige hævede busbroer, som løb i fjerde sals højde gennem byen. Og så tænkte vi, at vi måske kunne bygge cykelbroer på i 3. sals højde, hvor der allerede var liv i form af billetkontorer og kiosker, forklarer Steen Troyaborg.

Det kunne man godt. Dissing+Weitling vandt arkitektkonkurrencen, og på under et år blev Xiamen Bicycle Skyway opført og taget i brug.

- Kineserne kan godt lide den tilgang, vi har til design i Danmark og det øvrige Skandinavien. De værdsætter, når funktionalitet og æstetik hænger sammen, og du kan ikke sælge dem noget, som de ikke synes er smukt. Vores projekt er bl.a. blevet rost for sine smukke, runde former, som man også ser, når man kigger op på konstruktionen nedefra, siger Steen Trojaborg.

Han glæder sig over, at både Cykelslangen og Xiamen Bicycle Skyway har vundet en Danish Design Award.

- Jeg bliver selvfølgelig utrolig glad for den påskønnelse af vores arbejde det er, når vi vinder en pris. Men det betyder også noget for vores kinesiske kunde, når vores projekt får den anerkendelse, siger han.

Læs også: Godt design er afgørende for konkurrenceevnen 

Hård konkurrence om priserne 

Derfor er det heller ikke sidste gang, at Dissing+Weiting har sendt et projekt ind til Danish Design Award. Men de skal indstille sig på mange gode konkurrenter.

- Sidste år blev der indsendt 50 procent flere forslag end året før, så nu er vi spændte på, om vi har slået rekorden igen, når fristen for indsendelse udløber den 6. december kl 12.00, fortæller Christina Melander, programchef for Danish Design Award.

Hun mener, at den store interesse skyldes, at designprocesser fylder stadig mere i mange danske virksomheder – også i virksomheder, som man måske normalt ikke forbinder med design.

- Vi glæder os over bredden i de indsendte løsninger – både i velkendte kategorier som særligt hylder møbler og livsstil, men også i nyere kategorier som fokuserer på bedre sundhed, innovativ undervisning og bæredygtige løsninger indenfor fx byggeri. Og så begynder vi at se flere digitale løsninger, hvor design er med til at sætte fokus på brugeren, fortæller Christina Melander.

Fristen for indsendelse til Danish Design Award 2020 er d. 6. december kl 12.00 – og kåringen af vinderne finder sted i maj 2020. 

Læs meget mere på danishdesignaward.com  

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold