04.10.19 DIB Nyheder

Kongetallet er steget konstant i ni år

Nye tal: Der blev skabt 136.000 nye amerikanske job i september, mens ledigheden faldt til 3,5 procent. Ledigheden i USA har ikke været lavere siden 1969 fortæller de officielle månedlige tal fra det amerikanske arbejdsmarked.

Fremgangen fortsætter ufortrødent på det amerikanske arbejdsmarked. Men det nye kongetal, antallet af nye job uden for landbruget, viser også, at arbejdsmarkedet begynder at vise svaghedstegn.

- Opsvinget på det amerikanske arbejdsmarked kan i dag fejre ni års fødselsdag. Laveste ledighed siden 1969 er en flot gave på ni-årsdagen for det aktuelle opsving. Selv om opsvinget begynder at vise svaghedstegn, så vidner 108 måneders uafbrudt jobfremgang og laveste ledighed i 50 år ikke om en økonomi i krise, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri (DI).

- Opsvinget i USA er dog udfordret. Amerikansk erhvervslivs forventninger til beskæftigelsen er styrtdykket. Industrien forventer faldende beskæftigelse, mens servicevirksomhedernes forventninger er på laveste niveau siden 2014, siger Allan Sørensen.

- Den amerikanske centralbank (FED) har allerede taget de første skridt og sænket renten to gange for at imødegå en forestående afmatning i amerikansk økonomi, siger Allan Sørensen.

- Historisk høj beskæftigelse og reallønsfremgang betyder, at de amerikanske forbrugere stadig ser lyst på den økonomiske situation. Den forestående opbremsning i beskæftigelsen, kan dog ende med at svække forbrugernes tillid til økonomien, siger Allan Sørensen.

- Øget forbrug og en stærk dollar giver danske virksomheder mulighed for at sælge mere til USA. Men det kræver, at vi kan fastholde en god adgang til det amerikanske marked. Den varslede told på danske og europæiske varer er et bekymrende skridt i den forkerte retning, siger Allan Sørensen.

Amerikaneren købte sidste år danske varer og tjenester for 135 mia. kr.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen