Donald Trump har blikket rettet mod EU i de stadig mere omfattende handels-stridigheder.

02.10.19 DIB Nyheder

Trump retter toldvåbnet mod EU: Dansk eksport for 700 millioner kroner i fare

Europæiske varer for 7,5 milliarder dollars står til at blive ramt af straftold fra USA. Danske varer for minimum 700 millioner kroner er i farezonen, vurderer Dansk Industri.

Hvis der var nogle, der troede, at handelsstridigheder primært var et anliggende mellem USA og Kina, kan de godt tro om igen.

I dag, kl. 16.00 dansk tid, offentliggjorde verdenshandelsorganisationen WTO, at USA kan kradse 7,5 milliarder dollars ind i straftold fra europæiske varer ved import til USA. Det er straf for, at europæiske lande har givet ulovlig statsstøtte til Airbus-fabrikkerne.

USA skal nu lægge sig fast på, hvad det er for nogle europæiske varer, man vil straffe, men Dansk Industris (DI) afsætningspolitiske chef Peter Thagesen frygter, at det vil gå ud over danske virksomheder og eksportvarer.

 - USA offentliggjorde for et par måneder siden lister over de varer, som de påtænkte at ramme, og her stod dansk eksport for minimum 700 mio. kr. til at blive ramt. Værst ser det ud til at gå ud over fødevarer, som småkager, mejeriprodukter og fisk, siger Peter Thagesen.

Og mere kan ifølge DI være i vente:

- Vi frygter, at det transatlantiske forhold vil gå fra dårligt til værre. I 2018 blev der pålagt ulovlig straftold på stål og aluminium fra EU-landene, og om få måneder er der en reel risiko for, at USA lægger straftold på biler og bildele fra EU. Det vil ramme danske producenter, som forsyner hele den europæiske bilindustri. Hvis der udbryder en handelskrig, vil det ramme dansk økonomi hårdt, siger Peter Thagesen.

Læs også: Verdens stormagter i vild handelsstrid

Ulovlig statsstøtte til flyselskaber

Baggrunden for optrapningen af de transatlantiske handelsstridigheder er en dom fra verdenshandelsorganisationen WTO. Den giver USA medhold i, at den franske flyproducent Airbus, der begyndt som et konsortium af europæiske rumfartsfabrikanter, har fået ulovlig statsstøtte. USA har således verdenshandelsorganisationen tilladelse til at indføre den nye straftold.

Imidlertid er WTO også ved at undersøge, om den amerikanske flyproducent Boeing har modtaget ulovlig statsstøtte. Den sag bliver afgjort senere på året og vil potentielt kunne betyde, at EU også får mulighed for at indføre straftold på amerikanske varer.

EU-kommissær Cecilia Malmström, der har ansvar for EU’s handelspolitik, har dog tidligere i dag meldt ud til det amerikanske erhvervsmedie CNBC, at hendes ”plan A” stadig er, at USA og Europa bliver enige om helt at undgå nye tariffer. Samtidig siger hun dog også, at EU kigger på alle muligheder og ikke vil udelukke noget.

I Dansk Industri er forhåbningen, at USA og EU kan blive enige om en løsning, der helt undgår nye tariffer.

- USA er et af vores allervigtigste eksportmarkeder. Det er klart i Danmarks interesse, at vi har et stærkt transatlantisk forhold. Derfor håber vi, at myndighederne snart vil finde en løsning, så vi undgår en handelskonflikt, som alle taber på. Det er vi især optagede af i DI, siger Peter Thagesen.

Han skynder sig at tilføje, at DI er klar med information og rådgivning til de medlemsvirksomheder, der måtte blive ramt, hvis USA vælger at indføre nye tariffer på europæiske og danske eksportvarer.

Læs også: Trumps tweets bør bekymre danske eksportører

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold