Sorte skyer lurer i horisonten for dansk økonomi. Det er også begyndt at sætte sig i virksomhedernes forventninger til fremtiden, viser rundspørge til DI's medlemsvirksomheder.

Getty Images
15.10.19 DIB Nyheder

Virksomheder: Der bliver mindre og mindre at smile af

Stadig færre virksomheder ser optimistisk på væksten i de kommende kvartaler, viser Dansk Industris rundspørge til 470 virksomheder.

Det er fire år siden, at virksomhederne sidst har set så negativt på fremtiden. Det fremgår af svarene fra de 470 virksomheder, der har deltaget i DI’s seneste rundspørge til medlemmerne af DI’s virksomhedspanel.

- Forventninger til fremtiden daler støt blandt de danske virksomheder. Det gælder både, når vi spørger om forventningerne til virksomhedernes omsætning, indtjening og beskæftigelse. Det indikerer, at de seneste mange års økonomiske fremgang ikke er sikker på at kunne fortsætte, siger direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

Han tilføjer dog, at virksomhederne som helhed fastholder, at der også i det kommende år bliver fremgang. Men modvinden lurer.  

- Brexit, afmatning i tysk industri, eskalerende handelskrig og tilbageholdne forbrugere. Der er nok af dårligdomme at tage af, siger Kent Damsgaard.

Læs også: 50 mio skal sikre blød Brexitlanding for SMV’er

Danmark trodser modvind, måske

Ifølge DI’s rundspørge er det især blandt eksportvirksomhederne, at optimismen er dalet. Det skyldes dels den store usikkerhed om international økonomi, dels at dansk økonomi indtil videre har klaret sig forholdsvis godt.

- Hvor den internationale økonomi er ude i en vild bølgegang, må vi bare konstatere, at flere års opsving i dansk økonomi endnu ikke er blevet brudt. De danske forbrugere har det godt og det nyder hjemmemarkedsvirksomhederne godt af, siger Kent Damsgaard

Han tilføjer dog, at den internationale udvikling også vil smitte af på Danmark.

- Når hele verden går ned i gear, vil det før eller siden også påvirke dansk økonomi. Det er den erkendelse, som vi også ser i virksomhedernes tilbagemeldinger, der er blevet stadig mere negative over de seneste tre kvartaler.

De lavere forventninger blandt medlemmerne i DI’s virksomhedspanel flugter godt med de nyeste prognoser for dansk økonomi, hvor man sammenlignet med prognoser for et år siden har nedjusteret væksten. Væksten i bruttonationalproduktet forventes nu at ende på 1,8 procent i 2019 og 1,5 procent i 2020.

Læs også: Økonomisk influenza: Medicinalvirksomheder kan ikke længere bære sløj industriproduktion

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold