"Vi er lige nu er i gang med at forhandle om forskningsreserven for næste år, hvor regeringen foreslår at øremærke 1 milliard kroner ekstra til forskning i grøn omstilling. Den nye milliard skal bruges til at udvikle ny viden og løsninger på vores massive klima- og miljøudfordringer, og det vil bidrage til at løfte den grønne forskning," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Foto: Jens Honoré
01.11.19 DIB Nyheder

70 grønne forskningsprojekter afvist årligt

Massive besparelser på den grønne forskning har de seneste fire år sendt 70 projekter årligt i skraldespanden. Heliacs er en af dem, der slap gennem nåleøjet – og vandt DI Prisen 2019.

”Tak til Højteknologifonden, Innovationsfonden, EUDP og til de politikere, der har gjort det muligt for os at udvikle os kommercielt. Der er ikke mange private investorer, der vil skyde penge i noget, der måske bliver til noget om 20 år. Derfor vil jeg også godt gøre op med fordommen om politikere, der kun tænker fire år frem i tiden. Uden fremsynede politikere ville vi ikke stå her i dag.”

Sådan sagde en stolt administrerende direktør, Henrik Pranov fra virksomheden Heliac, da han modtog DI prisen 2019 på Dansk Industris (DI) topmøde i september.

Prisen blev givet for virksomhedens udvikling af skalerbare højteknologiske solpaneler, der blandt andet er installeret ved Lendemark på Møn, hvor 144 solpaneler gennem brændeglas omdanner solens stråler til varme til 250 lokale husstandes radiatorer.

Læs også: Vinder af DI Prisen sætter strøm til grøn vækst i Danmark

Det er i forskningen, vi skal finde nye, grønne løsninger, der gavner miljøet, klimaet og vores fælles fremtid Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

70 slap ikke gennem nåleøjet

Udviklingen af solcellerne fra Heliac er blandt andet gjort muligt af midler fra Innovationsfonden. Men en lang række andre projekter er ikke sluppet gennem nåleøjet de seneste fire år.

En analyse fra DI viser, at Innovationsfonden de sidste fire år har over 70 forskningsprojekter årligt inden for det grønne område. I 2018 blev der inden for energi-, klima- og miljøområdet ansøgt for 1,2 mia. kr., mens der kun blev bevilget støtte for 203 mio. kr. Der var 88 ansøgte projekter, men kun 12 fik bevilget støtte.

- Det er drønærgerligt. Ikke alene er det en unødvendig bremse på Danmarks og verdens grønne omstilling. Det er også meget muligt, at bunken af afviste projekter kunne indeholde ideer, der kunne være endt som Danmarks næste eksportsucces, siger forskningschef Mette Fjord Sørensen, DI.

Hun bakkes op af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Vi kender ikke alle løsningerne på miljø- og klimaudfordringerne. Men én ting er klart: Vi når kun i mål, hvis vi får hjælp fra forskningen. For det er i forskningen, vi skal finde nye, grønne løsninger, der gavner miljøet, klimaet og vores fælles fremtid, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Fem kr. øget omsætning pr. investeret krone

Analysen fra DI viser også, at de samlede bevillinger til de statslige forskningsfonde er faldet med lige knap 1 mia. kr. siden 2010. Men regeringen har foreslået, at der på finansloven øremærkes 1 milliard kroner ekstra til forskning i grøn omstilling.

- Derved øremærker vi ca. 2,3 milliarder kroner til grøn forskning inden for blandt andet grøn omstilling af landbruget, klima- og miljøvenlig transport og bæredygtige byer. Det er en meget ambitiøs politisk prioritering af grøn forskning, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er også en god forretning. En evaluering af det statslige Energiteknologiske Udviklings- og demonstrationsprogram (EUDP), der hjælper grønne projekter med at blive klar til markedet, viste tidligere på året, at investeringer i energiforskning gennem EUDP har øget omsætningen i modtagervirksomhederne med i gennemsnit fem kroner per tilskudskrone.

- Derfor håber vi, at der også i udmøntningen af forskningsreserven, som der forhandles om netop nu, bliver investeret massivt i den grønne omstilling, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: Energiforskning giver bang for the buck

Heliac belyser et helt nyt område inden for bæredygtig energiteknologi og modtog derfor DI Prisen 2019, som blev uddelt af H.K.H. Kronprinsen på DI Topmødet i Koncerthuset i København den 17. september 2019.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold