27.11.19 DIB Nyheder

Den amerikanske økonomi holder dampen oppe

Nye tal: USA har overraskende opjusteret væksten i 3. kvartal. Væksten bliver først og fremmest drevet af de amerikanske forbrugere

Amerikansk økonomi voksede med 2,1 procent i 3. kvartal (annualiseret), det er en opjustering fra de foreløbige tal, der viste en vækst på 1,9 procent. Det er især privatforbruget, der driver fremgangen.

- Amerikanerne overrasker med en opjustering af væksten. Amerikansk økonomi holder dermed dampen oppe, og det er især privatforbruget, der sikrer pæn fremgang. Flere år med forbedrede jobmuligheder og stigende realløn har givet forbrugerne økonomiske muskler til at holde liv i opsvinget, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri (DI).

Over det seneste halve år er importen steget mere end eksporten. Dermed har handlen med udlandet været med til at dæmpe væksten i amerikansk økonomi.

- Donald Trump kan glæde sig over, at der fortsat er pæn vækst i amerikansk økonomi. Det vil give ham et godt afsæt til næste års præsidentvalg. Men det stigende underskud på handlen med omverdenen er en torn i øjet på præsidenten. Donald Trump har beskyldt en række lande for unfair konkurrence. Handelskrigen med kineserne og told på udvalgte europæiske produkter har dog ikke mindsket det amerikanske handelsunderskud. Det skyldes en høj indenlandsk efterspørgsel, siger Allan Sørensen.

Investeringerne er faldet de seneste to kvartaler.

- Erhvervstilliden er faldet kraftigt over det seneste år. Det signalerer, at væksten vil bremse op i det kommende år. Lav erhvervstillid og usikkerhed om økonomien har allerede fået virksomhederne til at reducere deres investeringer, siger Allan Sørensen.

- Den amerikanske centralbank (FED) har sænket renten tre gange siden sommer for at imødegå udsigten til lavere vækst i de kommende år, siger Allan Sørensen.

Amerikansk økonomi voksede sidste år med 2,9 procent. OECD forventer en vækst i USA på 2,3 procent i 2019, og at væksten falder yderligere til 2 procent i 2020 og 2021.

- USA har i 2019 overhalet Tyskland som vores største eksportmarked. Da væksten i USA i de kommende år vil være højere end hos vores naboer mod syd, bør amerikanerne kunne holde fast i førstepladsen. Det er dog fuldstændig afgørende, at vores virksomheder kan fastholde en god adgang til det amerikanske marked, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold