Danskerne bruger blot 96 kroner for hver 100 kroner, som de tjener. Det beskedne forbrug er en trussel mod den fortsatte fremgang i økonomien, mener Dansk Industri.

Foto: Colourbox
29.11.19 DIB Nyheder

DI-prognose: Forbrugerne skal holde økonomien oven vande

I 2020 og 2021 vil økonomien vokse med 1,2 og 1,5 procent, hvis forbrugerne vel at mærke begynder at bruge flere penge og virksomhederne øger deres investeringer. Sker det ikke, vil økonomien se væsentligt svagere ud.

Dansk økonomi går en sværtid i møde, som kan blive endnu sværere, hvis ikke forbrugerne og virksomhederne begynder at bruge lidt flere penge. Det er konklusionen i en ny prognose for dansk økonomi, som Dansk Industri (DI) sender på gaden i dag.

I prognosen forventes det, at økonomien vil vokse med 1,2 procent i 2020 og 1,5 procent i 2021. Det skal sammenlignes med, at økonomien i de seneste fire år er vokset med mellem 2 og 3,2 procent.

- De seneste år har været virkelig gode for Danmark og danskerne. Virksomhederne har haft godt gang i salget til udlandet, der er kommet flere og flere job og økonomien er vokset i et tempo, som mange andre lande misunder os, siger direktør i DI Kent Damsgaard.

- Festen ser imidlertid ud til at lakke mod enden. Der er en ret så kraftig opbremsning i den internationale økonomi og betydelig usikkerhed som følge af Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina. Skal dansk økonomi holde tempoet oppe kræver det, at forbrugerne nu kommer ud af busken og begynder at bruge lidt flere penge.

Læs hele analysen her. 

Der er penge nok

Den gode nyhed er, at der også er en række tegn på, at danskerne efter mange års mådehold rent faktisk vil bruge flere penge.

DI peger blandt andet på, at danskernes realløn er vokset pænt. Desuden har de lave renter gjort, at mange danskere har fået flere penge mellem hænderne efter de har konverteret deres boliglån.

I de kommende år vil omkring 800.000 boligejere tilmed få tilbagebetalt for meget betalt boligskat siden 2011. Det er Skatteministeriets vurdering, at tilbagebetalingerne vil beløbe sig til 14 milliarder kroner.

- Der er penge nok i de danske husholdninger til, at de kan øge forbruget. Det ses også af, at danskerne fortsat blot bruger 96 kroner, hver gang de tjener 100 kroner, siger Kent Damsgaard, der tilføjer, at du skal helt tilbage til 2009 for at finde det sidste år, hvor danskerne brugte mere end de tjente.

Læs også: Pæn BNP-vækst - danske virksomheder trodser lavvækst i nabolande

Jobfesten lakker mod enden

Dansk Industri er dog ikke klippefaste i troen på, at forbruget rent faktisk kommer til at stige i den kommende tid. Det skyldes blandt andet, at der er betydelige usikkerhed om den internationale økonomiske udvikling, som også kan smitte af på forbrugernes humør og virksomhedernes investeringslyst.

Fortsætter andelen af indkomsten, der anvendes til forbrugog investeringer i husholdninger og virksomheder med at være på niveau med i dag, så vil økonomien vokse markant mindre med en stigningstakst på 0,7 procent i 2020 og 0,8 procent i 2021.

- Der er ingen garantier for, at økonomien ikke dykker. Derfor skal vi også være meget opmærksomme på, at sikre danske virksomheders konkurrenceevne. Svækkes konkurrenceevnen kan det hurtigt manifesteres sig i en svagere jobvækst herhjemme, hvilket for alvor vil udfordre økonomien, siger Kent Damsgaard.

En svagere jobvækst vil være et markant brud med de senere års imponerende fremgang i beskæftigelsen. Siden april 2013 er der i alt kommet 244.000 flere job i den private sektor. Og fra september 2018 til september 2019 er den private beskæftigelse steget med 30.000 personer.

I DI’s prognose forventes den private beskæftigelse at stige med 15.000 personer i både 2020 og 2021.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Relateret indhold