11.11.19 DIB Nyheder

Flot elbilsalg kunne blive storslået – afgifter spænder ben

Nye tal: Der ruller flere og flere grønne biler ud over kantstenen hos de danske forhandlere – men vi kunne få endnu mere gang i omstillingen af vores bilflåde, hvis ikke afgifterne stod i vejen for bl.a. flere og bedre grønne leasingtilbud, siger DI’s branchedirektør for Bilbranchen.

I oktober måned blev der solgt 18.378 (ikke sæsonkorrigeret) nye biler. Heraf var 2.781 privatleasede, og hele 749 el eller plugin-hybrid. Det bringer årets salg af de grønne biler op på et historisk højt niveau, men udviklingen kunne ifølge DI’s branchedirektør for Bilbranchen have været endnu mere markant, hvis der havde været klarhed om afgifterne.

- Oktober måned viste, at privatleasing er tilbage i topform. Mere end hver fjerde private bilkunde vælger at lease deres nye bil, hvilket er den højeste andel, siden leasingen tog et kæmpe dyk tilbage i 2017, da reglerne blev ændret. Leasingens igen voksende popularitet skyldes dels de mange attraktive tilbud på markedet, dels at flere danskere finder modellen tiltalende: At have adgang til en bil frem for at eje den, siger branchedirektør Thomas Møller Sørensen, Bilbranchen i DI.

- Elbiler og plugin-hybridbiler fik også et flot salg i oktober måned. Men der kunne have været solgt endnu flere grønne biler til danskerne, hvis afgifterne var lagt fast mange år frem. Bilproducenterne bliver usikre på Danmark, når de kun kender afgifterne på elbiler og pluginhybridbiler få år frem. Og det påvirker både udbuddet af modeller og antallet af leasingtilbud, siger Thomas Møller Sørensen.

- I DI foreslår vi på den korte bane, at man bruger de nuværende finanslovsforhandlinger til at fastfryse de nuværende afgifter for nul- og lavemissionsbiler i en årrække, gerne frem til 2025. På den længere bane ser vi gerne en bred politisk aftale for bilafgifterne i Danmark baseret på anbefalingerne fra kommissionen for grøn omstilling af personbiler, siger Thomas Møller Sørensen.

Thomas Møller Sørensen

Thomas Møller Sørensen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3383
  • Mobil +45 2684 3014
  • E-mail tms@di.dk

Relateret indhold