Skatteminister Morten Bødskov skal sikre, at regeringen kan hæve skatten på generationsskifte til 15 procent. Han erklærer sig villig til at lytte til ændringsforslag fra virksomheder og Dansk Industri.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
15.11.19 DIB Nyheder

Bredt forlig om generationsskifte har trange kår

Regeringens ønske om at hæve skatten ved generationsskifte til 15 procent møder massiv modstand fra virksomheder og politikere. Skatteminister Morten Bødskov håber dog på et bredt forlig bag ændringen.

Med forslaget om at tredoble skatten på generationsskifte fra 5 til 15, skød regeringen 2. oktober en proces i gang, der kan få stor indflydelse på fremtiden for tusindvis af Danmarks mindre og mellemstore virksomheder.

Regeringen vil den vej rundt hente omkring en mia. kr. til øgede offentlige udgifter. Men forslaget møder massiv modstand i virksomheder og erhvervsorganisationer. De frygter tab af investeringer, og at generationsskifter bliver taget af bordet i mange familier.

Ifølge Dansk Industri (DI) kan det især få konsekvenser for SMV’er i de mindre lokalområder, hvor virksomhederne har en fremtrædende rolle, og hvor tre ud af fire arbejdspladser er i familie- eller ejerledede virksomheder.

Læs også: 100.000 job afhængige af succesrigt ejerskifte

Svarer til at købe hus uden at kende prisen

Også politisk deler forslaget vandene. Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, som i den forrige regeringsperiode sænkede selvsamme afgift, er imod at rulle nedsættelsen tilbage. Regeringens støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten, bakker op – hos De Radikale dog ikke uden visse forbehold:

- Det giver ikke mening blot at rulle skatteprocenten tilbage til 15, hvis man ikke får styr på, hvilke værdier der skal betales 15 procent i skat af, siger partiets skatteord­fører Kathrine Olldag og tilføjer:

- Ejere og arvtagere skal før overdragelsen vide, hvad man kan planlægge efter. I dag er reglerne sådan, at det svarer til at købe et hus og først kende prisen bagefter.

Værdien af virksomheden ved et ejerskifte har været uklar siden den forrige regering sænkede skat på generationsskifte i 2016. For at rette op på det, foreslår Kathrine Olldag at bruge det såkaldte goodwill-cirkulære, hvor værdien bliver baseret på et skøn af virksomhedens salgsværdi. Værdien skal samtidig gøres til et retskrav. 

Læs også: Generationsskifte: Drop fløjkrigene, og nedsæt et ekspertudvalg 

Bredt forlig?

De Radikale håber på et bredt forlig bag, ellers risikerer virksomhederne, at reglerne igen bliver ændret efter et nyt regeringsskifte. Skatteminister Morten Bødskov (S) ønsker af princip også flest mulige partier bag ændringen.

- Alligevel kan vi selvfølgelig komme i situationer, hvor enderne ikke mødes. Men I vil ikke se mig afskrive nogen for tidligt, skriver han i en kommentar til DI Business.

Umiddelbart ser det vanskeligt ud at få Dansk Folkeparti, Venstre eller Det Konservative Folkeparti med i et forlig. Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, kalder det en uholdbar situation.

- Det er en rigtig dårlig idé at rulle skattelettelsen tilbage. Vi har jo en situation, hvor ingen tør lave et generationsskifte med den høje sats, hvis vilkårene igen bliver ændret ved et regeringsskifte. Men jeg vil anbefale at imødekomme virksomhedernes ønske om at få en mere sikker værdiansættelse, siger han.

Læs også: Større regning på generationsskifte bremser væksten

Sælger til udlandet

Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm forudser, at virksomheder bliver solgt til udenlandske købere, hvis skatten sættes op.

- Vi kommer ikke til at binde os til et forlig, hvor vi accepterer, at skatten på generationsskifte er på 15 procent. Det er en skadelig skat på de familieejede virksomheder, der bidrager til dansk vækst og arbejdspladser, siger hun.

Louise Schack Elholm holder dog en dør på klem for at sikre mere fast grund under værdiansættelsen af virksomhederne ved generationsskiftet.

Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti, slog de samme toner an ved DI’s konference om generationsskifte 21. oktober.

- Det her område betyder noget for lokalsamfundet, hvor rygraden er de familieejede virksomheder. Derfor er vi i bund og grund imod det her projekt, der handler om, at vi skal hale nogle flere penge ind fra virksomhederne for at gøre den offentlige sektor dyrere, sagde Søren Pape Poulsen.

Læs også: ”Jeg har altid vidst, vi ikke ville få virksomheden forærende”

Minister roser indspark

Morten Bødskov erklærer sig glad for de konstruktive indspark fra virksomheder og DI i debatten om afgiftsforhøjelsen.

- Et godt eksempel på et resultat af dialogen er, at vi vil give retskrav på henstand og forlænge afdragsperioden. Det giver sikkerhed for, at afgiften altid kan betales i løbet af en længere årrække, så likviditeten kun påvirkes i mindre grad, skriver Morten Bødskov.

Forlængelsen af afdragsperioden betyder, at virksomheder ved generationsskifte får 30 år til at betale den særlige bo- og gaveafgift. 

Læs også magasinet DI Business med tema om generationsskifte

GENERATIONSSKIFTE

Regeringen vil i Finansloven 2020 hæve skat på generationsskifte fra 5 til 15 procent. Den forrige regering nedsatte samme skat fra 15 procent i 2016, men skabte uklarhed om værdiansættelse af virksomheden. 23.000 virksomheder ventes inden 2025 at foretage et ejer- eller generationsskifte. I 10.200 virksomheder er ejerlederen over 65 år.* *Kilde: Rapporten: ”Ejerledelse i Danmark 2016”

BRUG DI

Kontakt DI’s skattepolitiske chef Jacob Bræstrup på 3377 3426, jcb@di.dk, hvis du vil vide mere om skat på generationsskifte.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Bræstrup

Jacob Bræstrup

Skattepolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3426
  • Mobil +45 2020 3232
  • E-mail jcb@di.dk

Relateret indhold