Miljøminister Lea Wermelin (S) og Thomas Bustrup, direktør i Dansk Industri mener, at dansk vandteknologi kan hjælpe mange mennesker i Kina.

Collage: Aman Reehal
28.11.19 DIB Nyheder

Kinas tørst efter dansk vandteknologi er godt for miljøet

Danmark kan være med til at vende en negativ udvikling, der koster menneskeliv, ved at forbedre klimaet, miljøet og folkesundheden for millioner af mennesker i Kina, der ikke tager rent vand for givet, skriver miljøminister Lea Wermelin (S) og Thomas Bustrup, direktør i Dansk Industri.

Forestil dig, at du ikke har adgang til rent vand. Du kan ikke drikke vand fra vandhanen, fødevareforsyningen er begrænset og i nogle perioder må du helt undvære vand på grund af forurening og naturkatastrofer. I Danmark har vi heldigvis moderne vandteknologi, der skåner os for de problemer, men i Kina er det en realitet for flere hundrede millioner mennesker. 

400 ud af de 600 største byer i Kina er påvirket af vandmangel, og godt 70 procent af grundvandet i den nordlige del af landet er uegnet til menneskeligt brug. Når det gælder håndtering af grundvandsressourcer er der alt for meget, der går til spilde inden det når forbrugeren. Konsekvenserne er mange. Ud over at grundvandstanden falder, giver det store problemer for landbruget, naturen, folkesundheden og hele det kinesiske samfund.

Læs også: Vand bliver et af dette århundredes største udfordringer

Kinesisk besøg i Danmark 

Kinesiske beslutningstagere er opmærksomme på problemet. De har endda en vandminister. Han besøgte sidste efterår Danmark for at se, hvordan man med dansk vandteknologi takler de udfordringer, som Kina ikke selv kan løse. Teknologivirksomheder som Grundfos, Danfoss, AVK og Kamstrup og rådgivere som Rambøll fik mulighed for at fremvise danske styrkepositioner inden for håndtering af vand, som i dag bliver afsat i stor stil i Kina.

I dag er Kina det fjerde største eksportmarked inden for vandteknologi kun overgået af nærmarkederne Sverige og Tyskland samt USA. I 2017 eksporterede danske virksomheder løsninger til Kina for ca. 1,1 mia. kr. Og der er potentiale for mere.

De seneste mange år har Kina præsteret imponerede økonomisk vækst og udvikling. En stor del af befolkningen er på rekordtid løftet ud af fattigdom, der har forandret det kinesiske samfund markant. Urbaniseringen er sket i et tempo, der lægger et pres på Kinas vandressourcer. Der er en stor efterspørgsel efter nye, innovative og miljørigtige løsninger, som danske virksomheder er eksperter i at udvikle. Derfor er vi i disse dage i Beijing og Shenzen med en dansk erhvervsdelegation bestående af virksomheder og eksperter, der sammen skal sætte yderligere skub på eksport af dansk vandteknologi.

Læs også: DI Vand tager kampen op mod vandmangel og urenset spildevand

Danmark kan gøre stor forskel 

Danmark er et lille land med 5,8 mio. indbyggere, hvilket i kinesisk målestok svarer til en mellemstor provinshovedstad. Så hvilken forskel kan Danmark faktisk gøre, når det kommer til stykket? Svaret er rigtig meget. I Danmark har vi gennem mange årtier udviklet holdbare og bæredygtige løsninger, der blandt andet betyder, at vi har det laveste vandtab i vores drikkevandssystem i verden. Derudover har vi rensningsanlæg, der producerer mere energi, end de bruger. Marselisborg Renseanlæg i Aarhus er desuden et godt eksempel på et spildevandsanlæg med løsninger, der er yderst skalerbart, hvilket er nødvendigt i et stort land som Kina.

Ud over gode eksportindtægter til Danmark, vil besøget også være med til at sikre dansk fodfæste på det kinesiske marked, hvor konkurrencen er hård. Men hvad der er endnu vigtigere, så kan vi altså være med til at vende en negativ udvikling, der koster menneskeliv, ved at forbedre klimaet, miljøet og folkesundheden for millioner af mennesker, der ikke tager rent vand for givet.

Indlægget er også bragt i Børsen 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Svend-Erik Jepsen

Svend-Erik Jepsen

Fagleder, Vand & Klimatilpasning

  • Direkte +45 3377 3685
  • Mobil +45 2949 4407
  • E-mail sej@di.dk

Relateret indhold