Danske virksomheders produkter indgår i komplekse globale værdikæder, hvor  virskomheder i andre lande arbejder videre med de danske produkter. Derfor kan det også ramme de danske virskomheder, når der kommer straftold på eksport fra Kina til USA eller vice versa.

Foto: Skyfish
15.11.19 DIB Nyheder

Ny analyse: Toldkrig skaber usikkerhed om 8.000 danske job

En ny analyse opgør antallet af danske arbejdspladser, der er i farezonen, som følge af USA’s toldkrig med Europa og Kina, til 8.000. Mange flere danske job kan dog forsvinde, som følge af øget økonomisk usikkerhed og lavere vækst, hvis handelskrigen fortsætter, vurderer DI.

8.000 danske arbejdspladser er i farezonen som følge af USA’s toldkrig med Kina og EU. Det fremgår af en analyse foretaget af konsulenthuset Højbjerre Brauer Schultz for Erhvervsstyrelsen.

I analysen er der kigget nærmere på de danske virksomheder, der leverer input til kinesiske, amerikanske og europæiske virksomheder, hvis produkter er ramt af toldkrigen.

Ifølge afsætningspolitisk chef i Dansk Industri (DI) Peter Thagesen understreger analysen, at handelskrigen har direkte og meget betydelige konsekvenser for Danmark.

- Handelskrigen mellem USA og Kina kan virke som en fjern ting for nogle danskere, men analysen understreger, at den skaber usikkerhed om tusindvis af danske arbejdspladser i alle dele af Danmark, siger Peter Thagesen.

Han forudser, at jobtabet kan blive endnu højere end angivet i rapporten.

- Handelskrigen fører til øget økonomisk usikkerhed og færre investeringer i hele verden. Det kan sprede sig som ringe i vandet og gøre det langt sværere for danske virksomheder at afsætte deres varer og tjenester.

Læs også: I 2027 kan du flyve på kolort

Danske virksomheder rammes også

Ifølge analysen, der netop er udgivet af Erhvervsstyrelsen, rammer de højere toldsatser på kinesiske virksomheders eksport til USA 1.600 danske arbejdspladser. Mens de højere toldsatser på amerikanske virksomheders eksport til Kina sender 500 job i farezonen.

”De danske virksomheder er dermed tre gange mere eksponeret mod usikkerhed forbundet med USA’s handelbarrierer over for Kina end omvendt,” lyder det i rapporten.

Forklaringen på, at danske virksomheder kan blive ramt er, at de ofte er underleverandører til både kinesiske og amerikanske virksomheder, der som følge af toldkrigen får sværere ved at afsætte deres varer – og derfor også vil efterspørge mindre input fra deres danske underleverandører, forklarer Peter Thagesen fra DI.

- Når danske virksomheders samarbejdspartnere i udlandet rammes af højere toldsatser, smitter også af på os herhjemme. Sådan er det i den globale økonomi, siger han. 

Endnu større usikkerhed skaber det imidlertid, at USA også har indført forhøjede toldsatser på  stål og aluminiumsprodukter fra EU – og at EU har svaret igen med såkaldte ”safeguard” foranstaltninger og told på hundredvis af amerikanske produkter.

Ifølge analysen er det cirka 5.900 arbejdspladser i Danmark, der gennem de globale værdikæder er indirekte afhængige af EU’s eksport til USA.

- Det viser tydeligt, at det vil meget store konsekvenser, hvis de handelspolitiske spændinger mellem EU og USA tager til i styrke. Det vil være gift for økonomien og arbejdsmarkedet,  siger han.

Læs hele analysen fra Erhvervsstyrelsen her. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold