Alexander Foss’ Industrifond uddeler iværksætterlegater til kontrol-instrumenter til mikrobryggerier, produktion af tang på land, et nyt materiale til cement, smart forudsigelse af maskinnedbrud og en undervandsrobot til polering af skibspropeller. Se video med de fem legatmodtagere herover.

Video: EOY
28.11.19 DIB Nyheder

Øl, alger, cement, propelpolering og maskinnedbrud - fem nytænkende iværksættere får legater

Fem nytænkende iværksættere kan med vidt forskellige tilgange hjælpe verden af med CO2. Alexander Foss’ Industrifond uddeler iværksætterlegater til kontrol-instrumenter til mikrobryggerier, produktion af tang på land, et nyt materiale til cement, smart forudsigelse af maskinnedbrud og en undervandsrobot til polering af skibspropeller.

Ved landsfinalen 2019 i ”EY Entrepreneur Of The Year” overrakte Alexander Foss’ Industrifond fem legater til iværksættere, som er teknologisk nytænkende og har kommercielt potentiale.

Legaterne gik til BIRanalyzers, som udvikler den næste generation af ølkvalitetskontrol til mikrobryggere, Pure Algae Denmark, som vil muliggøre lokal tangproduktion på land, CemGreen, som udvikler et nyt materiale til cement, Hexastate CBM Solutions, som vil forudsige maskinnedbrud ved hjælp af sensorer og kunstig intelligens og endelig SubBlue Robotics, som med en undervandsrobot vil polere industri-skibspropeller og dermed spare brændstof.

Fondens bestyrelsesformand, Flemming Tomdrup, sagde ved overrækkelsen:

- Alexander Foss’ Industrifond hjælper iværksættere i den meget tidlige fase. I 100-året for fondens stiftelse er det en stor glæde at kunne støtte hele fem kvalificerede ansøgere. Vi håber, vi kan hjælpe med til at modne jeres projekter, så jeres store ambitioner kan realiseres. Og hvem ved – om et par år er det måske en af jer, som bliver Entrepreneur Of The Year.

Læs også: 3 ting bliver afgørende for succes i 20’erne

Her er de fem legatmodtagere for 2019

Lokal tangproduktion på global skala

Pure Algae Denmark ApS modtager et legat på 85.000 kr. til udvikling af et system til lokal produktion af tang til fødevarer. Systemet skal gennem dyrkning i søjler gøre det muligt at dyrke mere tang på mindre plads og samtidig være uafhængig af sæson og vejr.

- Igennem vores kontrollerede systemer kan vi levere tang af højeste kvalitet året rundt, og vores produktion kan bidrage til et sundere CO2-regnskab. Så jo mere tang vi producerer, desto mere gavner det miljøet. Vi skal bruge legatet til at færdiggøre designet og bevise systemets skalerbarhed, siger Esben Rimi Christiansen, stifter af Pure Algae.

Website www.purealgae.dk

Forudsigelse af maskinnedbrud ved hjælp af sensorer og kunstig intelligens

Hexastate CBM Solutions IVS modtager et legat på 65.000 kr. til at udvikle en løsning, der kan hjælpe produktionsvirksomheder med at undgå dyre nedbrud af deres maskiner. Ved hjælp af avancerede sensorer og kunstig intelligens forudsiger løsningen, hvornår maskinerne skal vedligeholdes.

- Produktionsvirksomheder kæmper hver dag for at undgå nedetid i produktionen, da det er omkostningstungt og gør, at kunderne ikke får deres produkter til tiden. Vi vil med vores løsning nedbringe prisen på tilstandsbaseret vedligeholdelse markant ved hjælp af kunstig intelligens, så det bliver tilgængeligt for alle produktionsvirksomheder. Alexander Foss-legatet hjælper os til at skalere løsningen og sælge den som et standardprodukt, siger CEO Malte Nørgaard fra Hexastate CBM Solutions.

Website www.hexastate.com

Produktion af Supplerende Cement Materiale i industriel skala

CemGreen ApS modtager et legat på 60.000 kr. til at videreudvikle en metode til at producere Supplerende Cement Materiale baseret på skifer, der kan erstatte dele af cementen. Det giver mulighed for at producere en billigere cement, der samtidig mindsker udledningen af drivhusgasser i forbindelse med produktionen.

- Vi udnytter skifer, som ellers er et affaldsprodukt i cementproduktion verden over, og har fundet en metode til at styre skiferens egenskaber, så den kan indgå i cementen. Vores metode kan føre til en reduktion på 3% af den globale CO2-udledning, siger Lasse Nørbye Døssing, CEO og grundlægger af CemGreen.

Website www.CemGreen.com

Undervandsrobot til polering af industri-skibspropeller

SubBlue Robotics ApS modtager et legat på 94.000 kr. til udvikling af en undervandsrobot, der kan polere industri-skibspropeller for at spare brændstof. Store skibspropeller poleres i dag af dykkere, men med en robot kan det både gøres oftere og mere sikkert.

- Der findes over 90.000 kommercielle skibe på verdensplan, som har brug for at rense deres propeller to gange om året. Hvis det kan lade sig gøre at rense propeller med vores robot, så vil det gøre det langt nemmere at få gjort, hvilket betyder at redere med fordel kan vælge at rense deres propeller flere gange om året og dermed spare en signifikant mængde brændstof og CO2-udledning, siger Don Clausen Evers, opfinder og CEO i SubBlue Robotics.

Website www.subbluerobotics.com

Den næste generation af ølkvalitetskontrol-instrumenter til mikrobryggere

BIRanalyzers IVS får et legat på 89.940 kr. til at udvikle en ny generation af instrumenter, som mikrobryggere kan bruge til at kontrollere kvaliteten af deres øl. Ved hjælp af moderne sensorer vil BIRanalyzers både gøre instrumenterne mere nøjagtige og billigere end eksisterende løsninger.

- Vores mission er at hjælpe mikrobryggere med at brygge bedre øl, spare penge og blive mere konkurrencedygtige. Det gør vi ved at give dem adgang til at lave målinger, der ellers er forbeholdt de store bryggerier. Legatet skal vi bruge til at fremstille prototype-enheder og lave forsøg, siger CTO og co-founder Mads Andersen fra BIRanalyzers.

Website www.biranalyzers.com

Kontaktperson vedr. legater fra Alexander Foss’ Industrifond: 
Anders Sparre, chefkonsulent i DI, sekretariat for Alexander Foss’ Industrifond, asp@di.dk, tlf. 26 27 24 94

Se vinderne af landsfinalen i EY Entrepreneur Of The Year

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Sparre

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret indhold