DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen var med på Marienborg onsdag, hvor 13 erhvervsledere blev præsenteret som formænd for regeringens nye klimapartnerskaber.

Video: Alexander Hørup Gislason
13.11.19 DIB Nyheder

Regeringen vil nå klimamål gennem partnerskaber med virksomheder

Onsdag lancerede regeringen 13 klimapartnerskaber med erhvervsledere i front. De skal byde ind med forslag til, hvordan virksomheder og regeringen kan bidrage til at nå målet om 70 pct. mindre CO2 i 2030. ”Virksomhederne er klar til at tage medansvar,” siger DI’s adm. direktør.

Regeringen præsenterede onsdag 13 klimapartnerskaber i samarbejde med dansk erhvervsliv.

Klimapartnerskaberne blev offentliggjort kl. 15:00 på Marienborg, og i spidsen for dem står 13 erhvervsledere fra blandt andre Plus Pack, SAS, Ørsted og Aalborg Portland.

Og virksomhederne er i høj grad med på at løfte deres del af opgaven, lyder det fra DI.

- Der er en enorm stor vilje i virksomhederne til at tage et medansvar for den her opgave sammen med vores politikere og resten af samfundet. Og det er et stærkt initiativ, at regeringen som et første skridt inviterer virksomheder til at finde konkrete veje til at sænke udledningen, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Læs også: Klimaformænd rækker hånden ud til bredt samarbejde

Virksomhederne er allerede i gang

De 13 nye klimapartnerskaberne skal komme med forslag til, hvordan forskellige sektorer, eksempelvis produktionsvirksomheder og luftfarten, kan medvirke til at nedbringe udledning af drivhusgasser for at nå målet om en samlet reduktion på 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Danske virksomheder investerer allerede i dag massivt i deres egen grønne omstilling, og det kommer de til at blive ved med. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

DI’s adm. direktør peger på, at regeringen, Folketinget og EU har en vigtig rolle at spille ved at fjerne barrierer og regulering, der i dag vanskeliggør den grønne omstilling.

- Virkeligheden er jo heldigvis, at mange virksomheder allerede er langt fremme – men også, at de støder på barrierer i form af f.eks. regulering, hvor både regeringen og Folketinget, men også EU, er helt afgørende for at finde nye løsninger og gøre nye mål mulige, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI roser politikere for at give flere penge til grøn forskning

Fælles løsninger er afgørende

Allerede til februar 2020 skal klimapartnerskaberne komme med deres første bud på, hvordan  deres egen sektor kan styrke sin grønne omstilling og understøtte opfyldelsen af regeringens målsætning om at nedbringe udledningen af CO2 med 70 procent i 2030.

- Det er helt afgørende, at virksomheder og regeringen arbejder sammen om finde fælles løsninger – og veje til, hvordan vi udvikler og finansierer dem på en måde, hvor vi bevarer virksomhedernes konkurrencekraft. På den måde kan vi gennemføre den grønne omstilling uden at sætte danske arbejdspladser og fremtidig vækst på spil, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger behovet for at gå grundigt til værks – og for at de enkelte partnerskaber tager afsæt i hele branchen.

- Det et stort ansvar – som DI selvfølgelig også er klar til at løfte, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: 70 grønne forskningsprojekter afvist årligt

Mere grøn forskning, tak

Arbejdet i de 13 klimapartnerskaber bliver fulgt af regeringens nye ’Grønt Erhvervsforum’, der er sammensat af blandt andre ministre, repræsentanter for erhvervsorganisationer, fagbevægelsen og uafhængige eksperter.

Erhvervsministeren og klima-, energi- og forsyningsministeren er formænd for Grønt Erhvervsforum, hvor de 13 erhvervsledere fra klimapartnerskaberne også sidder med.

Her skal de drøfte blandt andet rammevilkårene for erhvervslivets grønne omstilling og konkurrenceevne og deraf følgende behov for nye regeringstiltag.

DI’s adm. direktør peger på, at den grønne omstilling i høj grad også kommer til at kræve investeringer – både fra virksomhedernes side og fra samfundets.

- Danske virksomheder investerer allerede i dag massivt i deres egen grønne omstilling, og det kommer de til at blive ved med. Tilsvarende skal samfundet selvfølgelig også investere – for den grønne omstilling er bestemt ikke uden omkostninger. Hvis vi skal indfri de høje ambitioner, skal vi også prioritere flere investeringer fra samfundets side til eksempelvis grøn forskning og ny teknologier, siger Lars Sandahl Sørensen.

Arbejdet i klimapartnerskaberne og Grønt Erhvervsforum skal bidrage til regeringens  klimahandlingsplan, der skal på plads i løbet af 2020 og konkretisere arbejdet med at nedbringe udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Fakta

Regeringens klimapartnerskaber

1.     Energitung industri
Ledet af direktør Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland

2.    Energi
Ledet af direktør Henrik Poulsen, Ørsted

3.      Luftfart
Ledet af Simon Pauck Hansen, SAS

4.      Fødevarer og landbrug
Ledet af direktør Jais Valeur, Danish Crown

5.      IT, service og rådgivning
Ledet af Eva Berneke, KMD

6.      Landtransport
Ledet af Jens Bjørn Andersen, DSV Panalpina

7.     Affald, vand og cirkulær økonomi
Ledet af direktør Camilla Haustrup Hermansen, Plus Pack

8.      Det Blå Danmark
Ledet af direktør Søren Skou, A.P. Møller – Mærsk

9.      Handel
Ledet af direktør Michael Løve, Netto

10.  Produktionsvirksomhed
Ledet af direktør Mads Nipper, Grundfos

11.  Life Science og biotech
Ledet af direktør Lars Fruergaard Jørgensen, Novo Nordisk

12.  Bygge og anlæg
Ledet af direktør Jesper Kristian Jacobsen, Aarsleff

13.  Finanssektoren
Ledet af direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold