11.11.19 DIB Nyheder

Stort fald i salget af maskiner trækker eksporten ned

Nye tal:Efter at eksporten nu i nogle måneder har syntes immun over for de store internationale usikkerheder og opbremsningen på flere af vores store eksportmarkeder, har tilbagegangen nu indhentet de danske eksportvirksomheder. Det er nok en situation, vi skal vænne os til, mener DI’s chefanalytiker.

Vareeksporten faldt med 2,1 procent i september. Samlet set steg vareeksporten dog med 2,9 procent i tredje kvartal, mens tjenesteeksporten samtidig steg med 1,6 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Eksporten faldt i september, og det kan desværre være et varsel om, at eksportvirksomhederne går sværere tider i møde. Over det seneste år er eksporten af medicin og vindmøller gået markant frem som følge af en stor efterspørgsel efter sundheds- og klimaløsninger. Den øvrige vareeksport er derimod bremset helt op, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Eksporten af råstoffer og halvfabrikata er faldet i løbet af 2019.

- Vores store produktion af medicin og vindmøller har været med til at holde hånden under eksporten, i en tid hvor mange virksomheder desværre møder store udfordringer med lav vækst i udlandet, siger Allan Sørensen.

- Eksporten til Storbritannien og Tyskland er faldet over det seneste år, også på det svenske marked møder eksportvirksomhederne udfordringer. Eksportvirksomhederne har derimod haft rigtig pæn fremgang i USA og Kina, siger Allan Sørensen.

EU-Kommissionen præsenterede i sidste uge en prognose, der viser, at EU i 2019 oplever den laveste vækst i EU i seks år. Ifølge prognose forbliver væksten i EU også lav i 2020 og 2021. Tempoet vil samtidig også være nedadgående i USA og Kina.

- Verdensøkonomiens tre store motorer kører ikke for fuld kraft længere: Svage tillidstal, et kaotisk brexit-forløb og handelskrig har stukket en kæp i hjulet. Den lave vækst i udlandet betyder, at kampen om kunderne er blevet skærpet, og det afspejler sig i flere dele af eksporten, siger Allan Sørensen.

- Brexit-forhandlingerne og handelskrigen mellem USA og Kina har heldigvis bevæget sig i en lidt mere frugtbar retning over de seneste uger, men vi mangler fortsat at se endelige løsninger på problemerne, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold