Elevatoren kører nedad for byggeriet i 2020, viser prognose fra DI Byg.

Foto: Getty
18.12.19 DIB Nyheder

Byggeriet snubler ind i det nye år

Efter en årrække med usædvanlig høj aktivitet i byggebranchen er vi på vej ind i en periode med faldende investeringer og lavere aktivitet viser en prognose fra DI Byg.

Efter syv fede år i byggeriet venter nu en årrække med negativ vækst, forudser DI Byg i en prognose. Der er udsigt til faldende private investeringer, og de bliver  kun til dels opvejet af stigende offentlige investeringer.

- De store byggerier omkring byggerier som Metrocityringen, baneinvesteringer og supersygehusene regnes som private, og de har i høj grad været med til at trække væksten de sidste par år. Men flere af dem er ved at blive afsluttet, og det vil trække væksten i bygge- og anlægsaktiviteten ned, siger branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.

Læs prognosen: Byggeriet forbereder sig på opbremsning

Mange erhvervsbyggerier bliver sat på hold, fordi økonomien på vores eksportmarkeder er under pres. Elly Kjems Hove, Underdirektør

Offentlige investeringer stiger

Ifølge analysen forventes det, at væksten i byggeriet i 2019 kommer op på tre procent. Men det vil i 2020 blive afløst af et fald på 0,8 procent og i 2021 falder det yderligere 0,6 procent.

- Når vi ikke forventer, at det falder mere, skyldes det, at der bliver vækst i de offentlige byggeinvesteringer, og der vil trods opbremsningen også fortsat være mangel på medarbejdere i byggeriet, siger Elly Kjems Hove.

Hun henviser til, at næsten hver fjerde byggevirksomhed siger, at mangel på medarbejdere har begrænset deres muligheder.

- Der er især mangel på anlægsentreprenører, VVS’ere og blikkenslagere samt elinstallatører. Mellem tre og fire ud af ti byggevirksomheder siger, at mangel på folk i disse faggrupper har betydet, at de ikke har kunnet løse alle de opgaver, de gerne ville, siger Elly Kjems Hove.

Læs også: Skoler skaffer flere lærlinge til hovedstads-virksomheder

Byggeriet af boliger har toppet

Der er tegn på, at boligbyggeriet har toppet for denne gang. De seneste tal viser, at der i løbet af 2019 er sket et fald i det påbegyndte byggeri af både boliger og erhvervsejendomme.

Boliginvesteringerne, som udgør lidt under halvdelen af de samlede bygge- og anlægsinvesteringer, ventes at falde med cirka 2 og 1½ pct. i henholdsvis 2020 og 2021 men fra et meget højt niveau.

Analysen peger på, at  udviklingen i boligpriserne er en af grundene til, at væksten i byggeriet kommer under pres. Det bliver dels opvejet af de lave renter, der giver grobund for investeringer i både nybyggeri og renoveringer.

- Men byggeriet er også påvirket af den internationale uro. Mange erhvervsbyggerier bliver sat på hold, fordi økonomien på vores eksportmarkeder er under pres. Hvilket man også kan se på, at eksporten på byggeområdet har været nedadgående det seneste halvandet års tid, siger Elly Kjems Hove.

Læs også: Jungleloven er officielt indtrådt i international handel

Få styr på produktiviteten

Hun mener, at opbremsningen kan være en god anledning for byggeriet til at kigge indad og forbedre branchens produktivitet.

- Udviklingen indenfor digitalisering og automatisering går voldsomt stærkt, og der er helt klart lavthængende frugter at hente for byggeriet, som trænger til at få styrket produktiviteten. Opbremsningen kan måske give et pusterum til at få kigget på de interne processer, siger Elly Kjems Hove.  

Læs også: Få fejl i ny hospitalsbygning glæder direktør

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold