12.12.19 DIB Nyheder

ECB fastholder renten på et historisk lavt niveau

Nye tal: Ny chef for den europæiske centralbank debuterer med at fastholde lav rente

Den Europæiske Centralbank (ECB) valgte på dagens rentemøde at fastholde den toneangivende rente på -0,5 procent. Et opkøbsprogram på 20 milliarder euro om måneden startede fra 1. november.

- Christine Lagarde indleder sin karriere i ECB med at fastholde renten på et ekstremt lavt niveau. ECB’s toneangivende rente har nu været negativ i 5½ år, og samtidig har opkøbsprogrammerne sendt mere end 19.000 mia. kr. i omløb, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Christine Lagardes forgænger, Mario Draghi, hævede ikke renten en eneste gang i de otte år, han var chef for den europæiske centralbank.

- Det er paradoksalt, at vi så langt inde i et opsving har en historisk lav rente. Spørgsmålet er, hvor meget Christine Lagarde har at skyde med, hvis vi for alvor får et tilbageslag, siger Allan Sørensen.

- Christine Lagarde har overtaget styringen af ECB med en halvtom værktøjskasse. Det bliver spændende, at se hvilke tiltag hun vil bringe i anvendelse, hvis det bliver nødvendigt for at nå tættere på ECB’s inflationsmålsætning, siger Allan Sørensen.

Det er ECB’s erklærede målsætning, at have prisstabilitet i eurozonen. Det er målet, at inflationen er under men tæt på to procent. Forbrugerpriserne (ekskl. energi) steg med 1,5 procent i november.

- Inflationen i eurozonen har ikke været i nærheden af to procent siden 2012. Og den aktuelle opbremsning i væksten kan dæmpe prispresset yderligere, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold