20.12.19 DIB Nyheder

November og decembers shopping er helt afgørende for danske butikker

Nye tal: Julehandlen trækker hele handelsåret betydeligt op, og selvom december stadig er den guldkronede måned for butikkerne, er november blevet stadig mere vigtig grundet opblomstringen af de to store shoppingdage Black Friday og Singles Day, siger DI’s cheføkonom Allan Sørensen.

Detailomsætningen steg med 0,3 procent i november.

- Salget i de danske butikker steg i november til det højeste niveau i mere end ni år. De seneste års opsving har bragt flere i job og givet danskerne flere penge mellem hænderne, og det har også øget omsætningen i butikkerne. Samtidig steg forbrugernes forventninger til fremtiden også lidt i december, og det er et godt signal for butikkerne inden slutspurten i julehandlen, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Black Friday og Singles Day har gjort november til den næstbedste måned for detailhandlen – kun overgået af december, som årets klart største shoppingmåned. I december bliver jul og nytår fejret med en masse mad og gaver, og det giver ekstra travlhed i butikkerne, siger Allan Sørensen.

Danskerne handler i gennemsnit 8 procent mere i november end i resten af året, og i december bruger vi 20-25 procent mere i butikkerne end i resten af året. Der er betydelig forskel i juleshoppingens omfang på tværs af butikkerne.

- Legetøjsbutikkerne omsætter næsten tre gange så meget i december som i de øvrige måneder. Og vinhandlere, boghandlere, smykkeforretninger og isenkræmmere sælger dobbelt så meget i december som i årets øvrige måneder. Derimod er julemåneden ikke særlig god for byggemarkeder, farvehandlere, cykelforretninger og optikere, siger Allan Sørensen.

- Julen varer længe og koster mange penge, men efter nytår melder tømmermændene sig desværre. Januar og februar er de måneder, hvor danskerne shopper absolut mindst, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold