Regeringen og forligspartierne skylder at give virksomhederne og deres medarbejdere nogle klare og rimelige rammer for, hvordan og hvor virksomheden skal føres videre, mener adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri.

Foto: Sif Meincke
03.12.19 DIB Nyheder

Sandahl: Kæmpe selvmål i grøn finanslov

Aftalen om ny finanslov hæver arveafgiften for virksomhederne uden sikkerhed for, hvordan værdien af virksomheden skal beregnes. Det lader tusindvis af små og mellemstore virksomheder i stikken, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Regeringen og forligspartierne har indgået aftale om en finanslov, som rummer flere gode – og grønne - initiativer.

Men aftalen skaber samtidig en urimelig usikkerhed for de tusindvis af familieejede virksomheder, som står over for et generationsskifte. Aftalen hæver nemlig arveafgiften for virksomhederne – uden at give dem sikkerhed for, hvordan værdien af virksomheden skal beregnes., opfordrer DI.

- Det er et kæmpe selvmål i finansloven, at regeringen og forligspartierne hæver skatten på virksomheder ved generationsskifte, uden man samtidig giver dem sikkerhed for, hvordan værdien skal beregnes. Aftalen lader tusindvis af små og mellemstore virksomheder i stikken, og regeringen og partierne skylder at finde en løsning for de virksomheder og deres medarbejdere hurtigst muligt siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Han er meget bekymret for, at aftalen på den måde vil skade danske virksomheders – og Danmarks – konkurrencekraft.

- Den vil gøre det sværere for virksomheder rundt om i landet at investere i arbejdspladser og i hele den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Dårligt nyt for konkurrencen: SMV’er investerer for lidt

Vi har sat os høje fælles ambitioner for klimaet, og dem når vi kun, hvis vi investerer målrettet i den grønne omstilling. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Udvalg skal arbejde hurtigt

DI-direktøren hæfter sig ved, at regeringen og forligspartierne vil nedsætte et udvalg, der skal finde en løsning, der kan give større retssikkerhed for virksomhederne. Det arbejde bør ske hurtigt, og DI bidrager gerne, siger han.

- Rigtig mange virksomheder står i de kommende år over for en beslutning om, hvordan og hvor virksomheden skal føres videre. Det skylder regeringen og partierne at give virksomhederne og deres medarbejdere nogle klare og rimelige rammer for, siger Lars Sandahl Sørensen.

Samtidig ærgrer det Dansk Industri, at der gennemgøres markante besparelser på statens brug af rådgivning og konsulenter, da staten står over for store udfordringer de kommende år. Aftalen trækker også i den forkerte retning ved at hæve en lang række skatter og afgifter.

Læs også: ”Mine forældre risikerede hele deres levegrundlag, hvis jeg fejlede”

God håndsrækning til virksomheder

Lars Sandahl Sørensen glæder sig til gengæld over, at regeringen og forligspartierne er enige om fjerne uddannelsesloftet og prioritere investeringer i uddannelse, fastholde den nuværende periode for arbejdsgiverbetalt sygdom – og samtidig gøre det lettere at tiltrække dygtige faglærte uden for EU til Danmark.

- Virksomheder over hele landet fortæller, at de har svært ved at finde nok kvalificerede medarbejdere. Her er det en god håndsrækning til virksomhederne og væksten, at regeringen og partierne prioriterer at styrke vores uddannelser, og at virksomhederne samtidig får bedre muligheder for at trække kvalificerede medarbejdere hertil udefra, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han glæder sig også over, at regeringen og forligspartierne har fundet penge til flere grønne investeringer.

- Vi har sat os høje fælles ambitioner for klimaet, og dem når vi kun, hvis vi investerer målrettet i den grønne omstilling. Så det er et nødvendigt og godt skridt, at regeringen og forligspartierne etablerer en grøn fremtidsfond til grønne projekter – og job, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk