Sommeren har lagt handelshindringer på varer for 3 billioner kr.
Fra maj til oktober 2019 er der blevet indført handelshindringer, der rammer varer for en værdi på cirka tre billioner kr., viser ny rapport. En form for junglelovs darwinisme er ved at indfinde sig, mener Dansk Industri.
Sommeren 2018 var den hidtil værste, hvis man er tilhænger af frihandel. Fra maj til oktober det år blev der på verdensplan indført handelsrestriktioner – primært forhøjede toldsatser, importforbud samt strengere toldprocedurer for import - der ramte varer for en værdi af 480,9 milliarder dollar.
Men sommeren 2019 hænger godt på. Ifølge en ny rapport udgivet af verdenshandelsorganisationen WTO blev der i samme periode i år indført restriktioner, der ramte varer for 460,4 milliarder dollar. Begge dele svarer til godt tre billioner danske kroner, men der er alligevel godt 140 milliarder kroner til forskel.
Udviklingen mod flere handelshindringer startede efter finanskrisen, og rapporten estimerer, at 8,8 procent af G20 landenes import er påvirket af restriktioner, der er gennemført siden 2009. Fra januar til oktober 2019 er den samlede vareværdi, der er ramt, nået op på 10,9 billioner kroner (1,3 billioner dollar). Ud af G20-landenes samlede import på godt 100 billioner kr. (15,1 billioner dollar)
- De globale handelsregler er under pres, og en form for junglelovs darwinisme er ved at indfinde sig, siger underdirektør Peter Thagesen, Dansk Industri (DI).
Læs også: Jungleloven gør (måske) sit indtog i verdenshandlen
EU er i dag verdens mest synlige fyrtårn for global reguleret frihandel – en kurs det er vigtigere end nogensinde, at vi holder fast i Peter Dige Thagesen, Underdirektør
EU er frihandelens fyrtårn
WTO’s generalsekretær Roberto Azevêdo opfordrer I forlængelse af rapporten verdens G20 økonomier til at nedtrappe handelsstridighederne for at tilgodese investeringer, vækst og jobskabelse.
- Historisk høje handelshindringer har en klart negativ effekt over hele verden. Nye restriktioner vil føre til mere usikkerhed I verdensøkonomien, og der er behov for, at trenden bliver vendt, siger Roberto Azevêdo ifølge WTO.
Et budskab der er klar opbakning til fra Dansk Industri.
- Det er simpelthen blevet sværere at være dansk eksportvirksomhed på det globale marked, hvilket i sidste ende kan koste vækst og arbejdspladser i Danmark. I EU kæmper vi fortsat ihærdigt for en fair og bæredygtig verdenshandel, hvor alle lande skal respektere de internationale handelsregler og bekæmpe protektionisme. EU er i dag verdens mest synlige fyrtårn for global reguleret frihandel – en kurs det er vigtigere end nogensinde, at vi holder fast i, siger Peter Thagesen.
Læs også: Ny analyse: Toldkrig skaber usikkerhed om 8.000 danske job
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.