06.12.19 DIB Nyheder

Stærk medicinalindustri holder europæisk forkølelse nede i dansk fremstilling

Nye tal: De danske fremstillingsvirksomheder producerede 0,6 pct. mindre i oktober sammenlignet med måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik. Begyndende bekymring i DI.

Industriproduktionen over de seneste tre måneder er med oktobers lille fald på 0,6 procent uændret i forhold til de foregående tre måneder, da produktionen er steget med 0,1 pct. i perioden. Den fortsat høje produktion i fremstillingsvirksomhederne glæder DI’s cheføkonom Morten Granzau, der dog ikke har armene over hovedet. De seneste måneders opbremsning kan være tegn på, at den internationale afmatning langsomt får mere fat i danske fremstillingsvirksomheder.

- Rundt på landets fabriksgulve og laboratorier er produktionen fortsat høj. Det vidner om, at fremstillingsvirksomhederne herhjemme endnu er sluppet billigt fra den internationale afmatning, siger underdirektør Morten Granzau, DI.

Trods faldet i oktober er industriproduktionen efter årets første ti måneder vokset med 6,3 pct. i forhold til de samme måneder sidste år. Det er den højeste vækst blandt de europæiske lande, hvor produktionen i gennemsnit er faldet med 0,6 pct. over perioden.

- Produktion af mindre konjunkturfølsomme produkter som lægemidler og grønne energikilder har gjort den danske fremstillingssektor mere resistent over for den internationale afmatning. Virksomheder, som producerer dele til motorkøretøjer, er ikke sluppet lige så billigt, siger Morten Granzau.

Men årets flotte vækst i industriproduktionen kan meget vel komme til en ende i det nye år. Fremstillingsvirksomhederne forventer færre ordrer, lageropbygningen har været høj, og salget til de udenlandske markeder står i stampe over de seneste måneder.

- Hvis hosten og feberen i de europæiske fremstillingsvirksomheder holder ved, vil fremstillingsvirksomhederne herhjemme til sidst også blive smittet, og de vil være nødt til at tage et hvil, før væksten kommer igen. Medicinalindustriens fortsat voksende salg til udlandet kan dog virke som stærk hostesaft, der lindrer den værste smerte, siger Morten Granzau. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold