Grafit fra formene til støbejernsproduktionen var tidligere et affaldsprodukt for virksomheden Tasso. Nu bliver det videresolgt til genbrug oplyser adm. direktør Kristian B. Pedersen.

Foto: Heidi Lundsgaard
09.12.19 DIB Nyheder

Støbejernsvirksomhed sparer millioner på bæredygtighed

Siden 2011 har topledelsen i støbejernsvirksomheden Tasso arbejdet struktureret med bæredygtighed. Det har givet besparelser i millionklassen. Ansvaret skal være i topledelsen, siger adm. direktør Kristian B. Pedersen.

Bæredygtighed skal ind i driften. Og så skal det ind på topniveau, ellers flytter det sig ikke nok.

Sådan lyder rådet fra Tasso A/S’ adm. direktør Kristian B. Pedersen til andre, der vil bruge FN’s Verdensmål. Tasso valgte verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion, fordi det passede til virksomhedens energikrævende fremstilling af støbejern med et betydeligt forbrug af strøm og vand. 

- Det nytter ikke, hvis ansvaret for bæredygtighed er placeret i et mellemled. Ansvaret skal være hos ledelsen, så det bliver en del af driften og den langsigtede strategi. Og hvis det er vanskeligt at huske i starten, må man sætte en seddel op på tavlen i ledelsens mødelokale, siger Kristian B. Pedersen.

Læs også: Kinas tørst efter dansk vandteknologi er godt for miljøet

Valgt for fokus på bæredygtighed

Tasso har arbejdet struktureret med bæredygtighed siden 2011, og frem til 2017 har det udløst en årlig besparelse på to mio. kr. Undervejs er genbrug og kildesortering blevet vigtige elementer. Hvad der tidligere blev kasseret og smidt ud, bliver i dag samlet sammen og videresolgt, hvilket eksempelvis gælder grafit fra støbeformene.

Støberivirksomheden vil nu tage skridtet videre og bruge Tassos grønne profil til at få flere kunder. Men det er ikke helt enkelt. 

- Støbejern i stænger er en commodity vare, og det afgørende er prisen. Vi kan ikke få en merpris for produktet, men vi kan blive tilvalgt på vores fokus på bæredygtighed. Udfordringen er dog, at kundernes indkøbere for eksempel kan være bonusaflønnede i forhold til prisen, de betaler for varen. Men tiden arbejder for os i takt med, at slutkunder og finansieringskilder stiller krav om grønne underleverandører, siger Kristian B. Pedersen.

Han henviser til, at blandt andet kapitalfonde og pensionskasser efterhånden begynder at stille krav om bæredygtighed i de projekter og virksomheder, som de investerer i. 

Læs også: Dårligt nyt for konkurrencen: SMV’er investerer for lidt

Kontakt fagleder Marie Gad på 3377 3789, msh@di.dk, hvis du vil vide mere om DI’s indsats for FN’s Verdensmål.

Fakta

TASSO

Støbejernsvirksomhed i Odense.

57 ansatte og en omsætning 125 mio. kr. i 2018

90 procent sælges på eksportmarkeder.

Kunderne findes i bl.a. vindmølle-, hydraulik- og glasindustrien.

Tasso har medvirket i DI’s projekt ”Fra Filantropi til Forretning”.

Se mere om Tassos indsats her. 

Har fokus på Verdensmål 12 ”ansvarligt forbrug og produktion”:

"Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer. Det stigende pres på jordens primære ressourcer skærper behovet for at udvikle og anvende cirkulære og ansvarlige processer, hvor råvarer genanvendes af affald."

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold