Plastvirksomheden J. Krebs og Co. har indkøbt en 3D printer i samarbejde med virksomheden MEC og Teknologisk Institut, og den  står hos Teknologisk Institut i Høje Taastrup.

Foto: J. Krebs og Co.
14.02.19 DIB Nyheder

3D print skal mere end at lave prototyper

Hver fjerde danske fremstillingsvirksomhed benytter sig ifølge ny rapport af 3D print. Plastvirksomheden J. Krebs og Co. har sammen med to samarbejdspartnere købt en 3D printer for at få større muligheder.

En ny rapport fra Dansk AM Hub viser, at 25 procent af danske fremstillingsvirksomheder i 2018 brugte 3D print. En lignende undersøgelse fra 2015 gennemført af Teknologisk Institut viste, at kun 4 procent dengang brugte 3D print.

- 3D print giver mulighed for at se på hele virksomhedens forretningsmodel. Teknologien kan flytte produktionen tættere på kunden, så der produceres der, hvor produktet skal bruges. Det kan være med til at gentænke produktionskæden, siger Mads Kjøller Damkjær, der er direktør i Dansk AM Hub.

Læs rapporten Dansk AM Rapport 2019

Tre om én printer

Hos J. Krebs og Co., der blandt andet producerer mindre artikler såsom komfurknapper og små flasker til den tekniske og medicinske industri, følger de kunden fra et tidligt stadie. Derved kan de både produktudvikle og producere i samarbejde med kunden.

- Med kombinationen af 3D print og sprøjtestøbning kan J. Krebs og Co. levere prototyper inden for to uger. Kunden kan altså få prototyper hurtigt, billigt og i det rigtige materiale, siger udviklingsingeniør i J. Krebs og Co. Dennis Nielsen.

I virksomheden har man valgt at købe printeren i et samarbejde mellem tre parter.

- Vi deler printeren med virksomheden MEC og Teknologisk Institut i Høje Taastrup, hvor printeren står. På den måde har vi mulighed for at benytte os af deres udstyr, hvilket giver os større muligheder, siger Dennis Nielsen.

Læs også: Video: Kom godt i gang med 3D-print

Vi håber, flere virksomheder vil bruge 3D print i slutprodukter også. Mads Kjøller Damkjær, adm. direktør

3D print i slutprodukter

Rapporten fra AM Hub peger på store potentialer for danske virksomheder. Det sker blandt andet med henvisning til den internationale undersøgelse af 3D print, Wohlers report fra 2018, der beskriver, at det internationale marked for 3D-printede produkter og services ventes at vokse til 27 mia. USD i 2023 mod 7 mia. USD i 2017.

- Ved 3D print er især udvikling frem for besparelser i fokus. Teknologien kan gøre det nemmere at komme i gang med produktudviklingen, da man hurtigere vil kunne producere eksempelvis prototyper, men vi håber, flere virksomheder vil bruge 3D print i slutprodukter også siger Mads Kjøller Damkjær, direktør i Dansk AM Hub.

Han håber også, at flere virksomheder vil tænke 3D print ind i en fornyelse af måden at drive forretning på.

- 3D print er en digitalisering af produktionen, der skal få danske virksomheder til at stå stærkere. Hvis andelen af virksomheder, der bruger 3D print i slutprodukter, skal øges, er der dog nogle udfordringer i brug af materialer, der skal løses, siger Mads Kjøller Damkjær.

Læs også: Podcast: Fiskenet genanvendes til 3D print

Slut med materialebegrænsninger

Udfordringerne består især i, at der er en begrænset mængde materialer, der er godkendt og kan bruges som materiale i produktionen.

J. Krebs og Co. kombinerer 3D print med sprøjtestøbning, hvilket fjerner flere af teknologiens begrænsninger angående materialer. Det er nemlig kun formen til produktet, der 3D-printes. Formen opløses senere, når den er udfyldt med det ønskede materiale. Man kan derfor benytte langt flere materialer i slutproduktet.

- Kombinationen giver en ny geometrisk frihed, da formen ikke skal kunne skilles ad, ligesom ved normal sprøjtestøbning. Det giver muligheden for at støbe former, man ikke før har kunnet, og til en lavere pris, siger Dennis Nielsen, udviklingsingeniør i J. Krebs og Co.

Læs også: Fem teknologier, som kan booste SMV’ers eksport

Fakta

Få gratis inspiration til 3D-print

Dansk AM Hub har i samarbejde med Dansk Industri startet AM Inspire, der skal inspirere danske virksomheder til at komme i gang med 3D-print.

Gennem to inspirationsmøder med andre produktionsvirksomheder, der har taget teknologien til sig, kan virksomheder få sparring om muligheder og udfordringer ved brugen af 3D-print.

Læs mere om AM Inspire her.

Anne-Louise Graves Sandby-Møller

Anne-Louise Graves Sandby-Møller

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4926
  • Mobil +45 2670 0636
  • E-mail algs@di.dk

Relateret indhold