Senest 2010 skal borgere og erhvervsliv have adgang til 5G. Regeringen fremlagde mandag sin plan  mere  og hurtigere internet.

Foto: Getty Images
18.02.19 DIB Nyheder

DI: 5G-handlingsplan kan løfte Danmarks digitale udvikling – men send flere penge

Regeringens plan for et nyt, lynhurtigt mobilnet kan ifølge Dansk Industri bidrage til at drive den digitale udvikling i erhvervslivet og i det offentlige endnu længere fremad. Samtidig efterlyser DI penge til rent faktisk at få sat skub i brugen af det nye 5G-net til nye løsninger .

Danmark skal være i front, når det gælder udrulningen af 5G.

Senest i 2020 skal borgerne have adgang til lynhurtigt 5G-internet ifølge ny handlingsplan fra regeringen, der mandag blev præsenteret af energi-, forsynings- og klimaministerier Lars Christian Lilleholt (V).

- Danmark skal være med helt fremme, så vi fastholder vækst og arbejdsplader inden for teknologiområdet, siger teleministeren i en pressemeddelelse.

DI roser navnligt handlingsplanen for at se på mulighederne for, at teleselskaberne kan deles om et kommende 5G-net.

- 5G bliver en essentiel digital infrastruktur, ikke bare til mobiltelefoni, men til at understøtte det vi kalder tingenes internet – IoT – hvor bl.a. danske virksomheder kan udnytte 5G i produktion og til fjernstyring og automatisering af droner og biler eller fjernoperation i ambulancer, siger digitaliseringspolitisk chef i DI, Christian Hannibal.

Han tilføjer, at hvis teleselskaberne kan deles om den omkostningstunge infrastruktur, mens de stadig er i skarp konkurrence om kunderne, kan det give bedre muligheder for at få 5G-nettet hurtigere ud.

Læs også: Blog: Ikke en krone i udsigt til nye 5G-løsninger

Brug penge på at fremme anvendelse

5G vil blive op til 100 gange hurtigere end fjerde generation, 4G. Det vil betyde, at internettet kan bruges til en masse nye formål som for eksempel førerløse biler, droner og selvstyrende industri.

DI er også glad for at regeringen vil sikre en smidig og effektiv sagsbehandling til udrulning af teleinfrastrukturen. Det gælder ikke mindst de såkaldte small cells, som er små antenner, der kan forventes at dukke op i bybilledet i lygtepæle og på bygninger - og ikke bare i telemaster.

- Det er vigtigt at virksomheder og det offentlige tager teknologien til sig – det er jo her den store værdi for alvor ligger. Dansk Industri har et konkret projekt i handlingsplanen om det, som skal fremme en yderligere digital  omstilling af dansk erhvervsliv, hvor IoT og 5G udgør et nyt, kæmpe spring i digitaliseringen, siger Christian Hannibal.

DI ser gerne, at regeringen og Folketinget i forlængelse af handlingsplanen finder midler til at sætte skub i brugen af 5G i Danmark.

- Danmark skal op på niveau med de bedste lande inden for 5G. Det er vi ikke nu. Statskassen indkasserer et kæmpe provenue, når der holdes auktion over 5G. Det ville være rimeligt, hvis de penge blev brugt til at fremme anvendelsen af 5G bredt i hele samfundet og løfte hele landet op på et højere digitalt trin. Det kunne være at støtte konkrete pilotprojekter, hvor 5G afprøves af konkrete virksomheder eller kommuner, siger Christian Hannibal.

Læs også: 3D print skal mere end at lave prototyper

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret