dag er det de private virksomheder Meldgaard Miljø og Knud Erik Heissel, som indsamler husholdningsaffald i Sønderborg Kommune.

Foto: Meldgaard
12.02.19 DIB Nyheder

Efter millionstor regnefejl giver Sønderborg Forsyning sig selv et ombud

Sønderborg Forsyning har regnet mindst 7 mio. kr. forkert i forsyningens kontrolbud på indsamlingen af husholdningsaffald, viser en gennemgang. Forsyningen mener, tallet er mindre og giver sig selv mulighed for at byde endnu engang.

Transportens Arbejdsgivere (ATL) har gennemgået det kontrolbud, der få dage før jul 2018 sikrede Sønderborg Forsyning opgaven med at indsamle husholdningsaffald i kommunen. Få dage efter erkendte Sønderborg Forsyning, at der var sket en ”regnefejl” og trak sit bud tilbage.

ATL har nu gennemgået det oprindelige kontrolbud og er ikke imponeret.

- Det, de kalder en regnefejl, er nok, at de har glemt, at medarbejderne skal have feriepenge, pension og feriefridage. De har heller ikke taget højde for, at medarbejderne ind imellem er væk, fordi de er syge, på orlov eller uddannelse. Det kræver ekstra bemanding. Vi anslår, at denne såkaldte regnefejl er på mindst 3,5 millioner kroner, siger Lars William Wesch,

Gennemgangen viser desuden, at der ikke er taget nok omkostninger med til administration og ledelse. Der mangler udgifter til lokaler til administrationen, og der er tilsyneladende ikke sat penge af til IT.

Sønderborg Forsyning har heller ikke tænkt på, at renovationsbilerne ind imellem skal til reparation. Der er ikke indlagt udgifter til en reservebil, og udgifterne til brændstof er meget lavt sat. Dertil kommer, at kommunen efterfølgende er gået i gang med at købe større biler, end der var beskrevet i udbudsmaterialet.

- Vi mener, at kontrolbuddet fra Sønderborg Forsyning samlet set er mindst syv millioner kroner for lavt. Det er konservativt sat, så udgifterne kan meget vel blive endnu større, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

Læs også: Vantro virksomheder: Så billigt kan man ikke hente skrald

Nu får Sønderborg Forsyning en chance for at byde endnu engang. De burde i stedet ryge ud af konkurrencen og lade de private virksomheder komme til Lars William Wesch, Branchedirektør

De private bør komme til

Sønderborg Forsyning har erkendt, at de har lavet en regnefejl. I et svar til ATL indrømmer direktør Lars Blædel Riemann også, at det er en fejl, når forsyningen er gået i gang med at købe større biler, end der er beskrevet i udbudsmaterialet.

- Naturligvis skal udbuddet vedrørende indkøb af biler være i overensstemmelse med de krav, der er stillet til bilerne i indsamlingsudbuddet, skriver Lars Blædel Riemann i et svar.

Regnefejlen har ført til, at Sønderborg Forsyning vil afgive et nyt bud.  Det gør de vel og mærke på et tidspunkt, hvor de kender buddene fra de private virksomheder. Det er højest usædvanligt og stærkt problematisk, mener Lars William Wesch.

- Normalt går kontrakten til den, der har det bedste, konditionsmæssige tilbud. Men nu får Sønderborg Forsyning en chance for at byde endnu engang. De burde i stedet ryge ud af konkurrencen og lade de private virksomheder komme til, siger Lars William Wesch.

Læs også: DI: Ineffektiv drift i Københavns Kommune kalder på private løsninger

Kommune vil granske tilbud nøje

Ifølge en artikel om sagen fra Jydske Vestkysten har Sønderborg Kommune accepteret, at der kommer et nyt kontrolbud fra Sønderborg Forsyning. Det bud skal være afgivet senest 22. februar.

- Men vi er meget skarpe og kritiske i vurderingen af tallene. Vi skal se hele beregningsgrundlaget, før vi siger god for det. Vi er naturligvis skuffede og pikerede af forløbet i første udbudsrunde, siger næstformand i bestyrelsen Peter Hansen (V) til avisen.

Læs også: Debat: Hold affaldet på private hænder i København

Claus Kaae-Nielsen
Skrevet af:

Claus Kaae-Nielsen

Lars William Wesch

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk

Relateret indhold