Virksomhederne står klar til at spidse pennen, trække i arbejdstøjet og levere gode tilbud og høj service til den offentlige sektor, siger Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri.

26.02.19 DIB Nyheder

”Galimatias” i udbudsloven afskaffes

En ændring af udbudsloven giver virksomheder mulighed for at se, hvordan deres tilbud bliver evalueret, før de afgives. Rengørings- og hygiejnevirksomheden SIMI har undret sig over ”det rene galimatias” i de hidtidige regler og ser frem til lavere ressourceforbrug til udarbejdelse af tilbud.

I dag ændres udbudsloven, så udbydere af offentlige opgaver nu har pligt til at beskrive, hvordan tilbud bliver evalueret, og efter hvilke parametre man udvælger leverandører. Det har alle Folketingets partier på nær Enhedslisten i dag tirsdag 26. februar vedtaget. Ændringerne giver,  ifølge branchedirektør i Dansk Industri Jakob Scharff, virksomheder bedre muligheder for at byde på offentlige opgaver.

- Dagens lovændring betyder helt konkret, at virksomhederne får langt bedre indblik i, hvilke kriterier deres tilbud bliver bedømt efter. Indtil nu har det desværre ofte været svært at gennemskue. Derfor glæder vi os over, at et bredt flertal i Folketinget er enige om behovet for klarhed og gennemsigtighed omkring de offentlige udbudsprocesser. Jo bedre den offentlige sektor er til at kridte banen op, når opgaver bliver sendt i udbud, desto skarpere bliver virksomhedernes tilbud, siger Jakob Scharff.

Ændringerne træder i kraft 1. juli 2019, og det vil ifølge Jakob Scharff også komme kvaliteten i den offentlige sektor til gode.

- Virksomhederne står klar til at spidse pennen, trække i arbejdstøjet og levere gode tilbud og høj service til den offentlige sektor. Nu er det op til kommunerne, regionerne og de statslige institutioner at skrue lidt op for lystyrken i udbudsarbejdet, så der for alvor kan blive kastet lys over alle elementer af tilbudsevalueringen, siger Jakob Scharff.

Læs også: Lovforslag: Udbud skal have mere fokus på kvalitet

Kommunen glemmer ofte, at det også koster penge for os. Gregers Bisgaard, salgschef, SIMI A/S

Uklar evaluering er ressourcekrævende

Efter de nuværende regler har det været svært at vide, hvordan et tilbud til offentlige udbud evalueres. I nogle brancher fastlægges evalueringsmodellen endda først efter, alle tilbud er indhentet. Det skaber risiko for, at ordregiveren kan vælge en bestemt leverandør uafhængigt af tilbuddenes indhold. Det er ifølge Gregers Bisgaard, salgschef i rengørings- og hygiejnevirksomheden SIMI, helt galimatias.

- Prisen er ofte det, der vægtes højest, hvilket er forståeligt nok. Men selv hvis vi kan levere den bedste service og kvalitet og den løsning, der er bedst for miljøet, er det svært for os at gennemskue, om vi stadig kan vinde opgaven, siger Gregers Bisgaard.

Det kommer der klarhed over nu, når alle offentlige ordregivere skal offentliggøre deres planer for tilbudsevaluering. Hver kommune har forskellige ønsker til og forestillinger om, hvordan et tilbud skal se ud. Derfor kan det ikke nødvendigvis betale sig at byde på alle offentlige udbud.

- Kommunen glemmer ofte, at det også koster penge for os, når vi skal bruge tid og penge på at sætte os ind i opgaven og udarbejde et tilbud. Nu har vi mulighed for at få overblik over, hvilke kommuner det giver mening at byde i, og hvilke det ikke gør. I de kommuner, hvor prisen eksempelvis er altafgørende, vil vi nu på forhånd kunne vurdere, om det giver mening at byde på opgaven. Derfor kommer vi også til at spare ressourcer på at udarbejde tilbud nu, siger Gregers Bisgaard.

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold