De faglærte er den gruppe, der har oplevet den højeste gennemsnitlige lønstigning i løbet af de sidste knap tyve år, viser tallene.

Foto: Getty Images
06.03.19 DIB Nyheder

Lønnen vokser lige meget på tværs af faggrupper

Faglærte, ufaglærte og højtuddannede har fået cirka lige store lønstigninger siden år 2000. Priserne er i samme periode kun steget halvt så meget som lønningerne. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri.

Danskerne har fået mere i lønningsposen i de sidste knap tyve år – og det gælder på tværs af faggrupperne, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

- Udviklingen i lønstigningerne mellem faglærte, ufaglærte og højtuddannede er meget ens. Det er ganske få procent, der skiller grupperne ad. Så det er et tydeligt tegn på, at den økonomiske udvikling er kommet et meget bredt udsnit af danskerne til gavn, siger Steen Nielsen, underdirektør i DI.

Den gennemsnitlige stigning for ufaglærte har siden å 2000 været på 62 procent, mens højtuddannede og ledere har fået 64 pct. mere og de faglærte 68 pct. mere i løn.

Det betyder, at lønmodtagerne over en bred kam har fået en højere købekraft, og det kan vi kun glæde os over. Steen Nielsen, Vicedirektør

Købekraften er vokset markant

For alle grupperne gælder det, at lønstigningerne i perioden langt overgår inflationen.

- Siden år 2000 er priserne steget med 34 pct. – men det er kun cirka halvt så meget, som gennemsnitslønningerne er steget. Det betyder, at lønmodtagerne over en bred kam har fået en højere købekraft, og det kan vi kun glæde os over, siger Steen Nielsen.

Den gruppe, der har oplevet de største lønstigninger og dermed den største vækst i købekraften er de faglærte.

- Selv om de faglærtes gennemsnitlige lønstigning kun overgår de andre gruppers med nogle procent, så er det da værd at bide mærke i for de unge, der i dag skal vælge uddannelse. Der er både gode jobmuligheder og en pæn lønudvikling for faglærte, slutter Steen Nielsen.

Læs også: Nye tal: Laveste ledighed i 10 år

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold