Når frihandelsaftalen mellem Singapore og EU træder i kraft, kan endnu flere containere fyldt med danske varer finde vej til Asien.

Foto: Getty Images
13.02.19 DIB Nyheder

Mens Trump nøler: EU indgår endnu en frihandelsaftale

EU har onsdag godkendt en frihandelsaftale  med Singapore. Fremover vil danske virksomheder blandt andet kunne drage fordel af nultold på stort set alle varer.

Mens Donald Trump og USA prøver at blive enige med Kina om retningslinjerne for deres fremtidige samhandel, lander EU endnu en fordelagtig frihandelsaftale – denne gang med østaten Singapore.

- Man må sige, at EU har sat sig på frihandelsdagsordenen. For to uger siden trådte frihandelsaftalen med Japan i kraft, og nu er EU nået i mål med en aftale i forhold til endnu et strategisk vigtigt asiatisk marked. Det stiller danske virksomheder i en stærk position på vækstmarkeder i Østasien, siger afsætningspolitisk chef Peter Thagesen fra Dansk Industri (DI).

Ifølge DI er aftalen mellem Singapore og EU særdeles fordelagtig for danske virksomheder. Fremover vil danske virksomheder blandt andet kunne drage fordel af nul told på stort set alle varer, udvidet adgang til Signapores servicemarked og mulighed for at deltage i flere offentlige udbud.

- I erhvervslivet er vi rigtig glade for, at Europa-Parlamentet i dag har godkendt frihandelsaftalen, som er det sidste skridt på vejen inden aftalen kan træde i kraft, siger Peter Thagesen.

Handelsaftalen skal dog først ratificeres af Singapore før, at den formelt set træder i kraft. 

Læs også: EU og Japan underskriver frihandelsaftale

I erhvervslivet er vi rigtig glade for, at Europa-Parlamentet i dag har godkendt frihandelsaftalen Peter Dige Thagesen, Underdirektør

Stor eksport til lille stat

Singapore er med sine cirka fem millioner indbygger et relativt lille land i Østasien, ikke desto mindre er det Danmarks 16ende største eksportmarked.

Fra 4. kvartal 2017 til og med 3. kvartal 2018 har Danmark eksporteret for 18,3 milliarder kroner til Singapore og importeret for 14,6 milliarder kroner fra Singapore. Eksporten består først og fremmest af transporttjenester, som tegner sig for 75 procent af den samlede eksport.

Ifølge DI er der med den nye handelsaftale mulighed for at sætte yderligere skub på eksporten – ikke mindst på serviceområdet.

Helt konkret vil europæiske leverandører få udvidet adgang til at levere services inden for telekommunikation, finansielle tjenesteydelser, it og transport. Desuden vil aftalen sætte rammer for gensidig anerkendelse af professioner. Det vil blandt andet komme revisorer, arkitekter, ingeniører og advokater til gavn.

- Singapore er en moderne økonomi med høj vækst og købestærke forbrugere. Det giver store muligheder for danske virksomheder. Nu gælder det bare om udnytte frihandelsaftalen mest muligt, siger afsætningspolitisk chef Peter Thagesen fra DI.

Du kan kontakte seniorchefkonsulent Søren Falck, hvis du vil vide mere om afsætningsmulighederne i Singapore. Han kan træffes på srfk@di.dk eller på telefon: +4530277292

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Søren Falck

Søren Falck

Fagleder for fremstød

  • Direkte +45 3377 3484
  • Mobil +45 3027 7292
  • E-mail srfk@di.dk

Relateret indhold