08.02.19 DIB Nyheder

Nøgletal: 2018 blev et år til glemmebogen for dansk eksport

2018 har været et sløjt år for danske eksport på grund af blandt andet faldende eksport til Storbritannien, Kina og Sverige. DI håber på eksportfremgang i 2019, men usikkerhed i udlandet med handelskrig, brexit og svag tysk økonomi kan påvirke eksporten.

Danmarks vareeksport faldt med 3,5 procent i december. For hele 4. kvartal steg vareeksporten dog med 2,1 procent, mens tjenesteeksporten steg med 2,5 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- 2018 blev et år til glemmebogen for dansk eksport. Eksporten blev desværre ramt af en ny tilbagegang i december, og generelt har 2018 været et sløjt år for dansk eksport. Der er især vores eksport til Storbritannien, Kina og Sverige, der har mødt modgang i 2018, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Det er fuldstændig afgørende at vi får gang i eksporten igen, hvis vi skal holde liv i det økonomiske opsving Allan Sørensen, Cheføkonom

For hele 2018 endte vareeksporten med en fremgang på 0,8 procent, mens tjenesteeksporten gik frem med 0,2 procent.

- Vi skal glæde os over, at vi har øget beskæftigelsen i en periode, hvor eksporten, dansk økonomis store motor, har haft det svært. Det er fuldstændig afgørende at vi får gang i eksporten igen, hvis vi skal holde liv i det økonomiske opsving, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

- Vi håber på en stærkere eksportfremgang i år, men der er samtidig en enorm stor usikkerhed om styrken af det globale opsving. Det trækker mere og mere op til et hårdt brexit, den globale handelskrig spøger fortsat, tysk økonomi viser svaghedstegn og Italien er gået i recession. Det kan trække virksomhedernes eksport den forkerte vej, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Det går fortsat fremad i verdensøkonomien, men hastigheden er på vej ned. Så de danske virksomheder skal kæmpe hårdt for nye ordrer, der kan øge eksporten, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Danmarks betalingsbalance endte med et overskud på 133,7 mia. kr. i 2018. Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster er 39,6 mia. kr. mindre end i 2017, og det mindste siden 2012.

- Overskuddet på betalingsbalancen gik ned i 2018, da vores eksport udviklede sig svagt, mens der samtidig var godt gang i den hjemlige efterspørgsel og dermed importen fra udlandet. Opgøres overskuddet som andel af BNP, så ser vi på det mindste overskud på betalingsbalancen siden finanskrisen, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold