11.02.19 DIB Nyheder

Nye tal: Britisk erhvervsliv skruer ned for investeringerne

Brexit og udsigten til lavere vækst skaber usikkerhed. Det vil også kunne komme til at påvirke dansk eksport og de mere end 60.000 danske arbejdspladser, der er knyttet til vores eksport til Storbritannien, mener DI’s chefanalytiker Allan Sørensen.

Britisk økonomi voksede 0,2 procent i fjerde kvartal. For hele 2018 voksede økonomien med 1,4 procent, viser tal fra det britiske statistikbureau (U. K. Office for National Statistics).

- Britisk økonomi bremser langsomt op og vokser i laveste tempo siden finanskrisen, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Det trækker mere og mere op til et hårdt Brexit, og det giver stor usikkerhed om den fremtidige adgang til det britiske marked Allan Sørensen, Cheføkonom

Erhvervsinvesteringerne faldt med 1,5 procent i fjerde kvartal og ligger 3,7 procent under niveauet et år tidligere. 

- Britisk erhvervsliv har nu reduceret investeringerne fire kvartaler i træk. Brexit giver usikkerhed og udsigt til lavere vækst, hvilket får virksomhederne til at holde igen med nye investeringer, siger Allan Sørensen.

- Det er forbrugerne, der har sikret fremdrift i britisk økonomi i 2018, men privatforbruget bliver udfordret i den kommende tid. Over de seneste måneder er forbrugernes humør dykket til laveste niveau i over fem år, det kan gøre briterne mere tilbageholdne, når de er ude og handle, hvilket vil svække væksten, siger Allan Sørensen.

- Det trækker mere og mere op til et hårdt Brexit, og det giver stor usikkerhed om den fremtidige adgang til det britiske marked. Storbritannien er et utrolig vigtigt eksportmarked for danske virksomheder, og derfor vil det tydeligt kunne mærkes på dansk eksport, hvis der kommer told og nye produktkrav på det britiske marked, siger Allan Sørensen.

Briterne købte sidste år danske varer og tjenester for over 85 mia. kr. Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Mere end 60.000 danske arbejdspladser er knyttet op på eksport til Storbritannien.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold