11.02.19 DIB Nyheder

Nøgletal: Priserne tager et godt hop op – men lønningerne stiger mere

Når lønningerne stiger mere, end priserne gør, får vi flere penge mellem hænderne. Vi ser samtidig, at vi ikke bruger alle de penge, vi tjener. I stedet sparer vi 6 pct. op af det, vi tjener.

De danske forbrugerpriser er steget 1,3 procent over det seneste år.

- Hr. og fru. Danmark har fået lidt ekstra luft i privatøkonomien trods stigende priser. Det skyldes, at selvom priserne er vokset noget det seneste år, er de vokset mindre end lønnen, siger Morten Granzau, cheføkonom i Dansk Industri.

Flere i job, lave renter og lav inflation giver danskerne gode muligheder for at øge forbruget. Morten Granzau Nielsen, Vicedirektør

- Det er blevet billigere at købe brændstof og nye møbler til hjemmet, men dyrere at spise ude og tage på hotel. Samlet set stiger priserne dog inden for det rimelige, og den enkelte dansker får derfor flere penge mellem hænderne, når lønchecken tikker ind, siger Morten Granzau.

- Flere i job, lave renter og lav inflation giver danskerne gode muligheder for at øge forbruget. Vi er dog forholdsvis forsigtige og bruger mindre, end vi tjener. Faktisk bruger vi i dag kun 94 kr., for hver gang vi tjener 100 kr. Før krisen var det 106 kr. – der levede vi for lånte penge, siger Morten Granzau.

I DI’s seneste prognose forventer vi, at privatforbruget vil stige med ca. 2½ pct. i år og næste år.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold