Byggeriets fart er gået fra motorvej til landevejskørsel, vurderer DI i ny prognose.

Foto: Getty
22.03.19 DIB Nyheder

Byggeriet går fra femte til fjerde gear

Bygge- og anlægsbranchen vil fortsætte med at vokse i år og næste år, forudser DI i en prognose, men tempoet bliver lidt lavere. De samlede investeringer forventes at nå 238 mia. kr. ved slutningen af 2019.

Det ser ud til, at  væksten i bygge- og anlægsinvesteringerne toppede i 2018.

Efter en vækst på fem pct. sidste år forventer DI, at de samlede bygge- og anlægsinvesteringer vil vokse med 3,3 procent i 2019 og 2,8 procent. i 2020.

- Vi har forladt motorvejen og lagt os ind på landevejen. Men det vil forhåbentlig føre til, at vi kan køre længere på literen. Virksomhederne har travlt, og med en lavere vækst vil presset blive en smule mindre, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Læs også: Henrykte prisfinalister: Nu mangler vi bare modige bygherrer

Fuld fart på renoveringen

Den lavere vækst skyldes især, at boligbyggeriet steg kraftigt i første halvår af 2018 og næppe vil fortsætte i samme høje tempo.

Til gengæld bliver der renoveret  bygninger for omkring 52 mia. kroner om året. Det er det højeste niveau i 10 år. DI vurderer, at hensynet til klimaet og det stigende fokus på at energioptimere betyder, at der også i fremtiden vil være interesse for at renovere både boliger og andre bygninger.

- Selvom farten tager af, er der stadig udsigt til fremgang i byggeriet. Derfor venter vi, at manglen på medarbejdere vil blive mere udbredt i de kommende år. Manglende medarbejdere betyder i sidste ende, at virksomhederne må afvise kunder og dermed ordrer, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Læs hele prognosen Forsigtig optimisme i byggeriet i en tid med stor usikkerhed

Claus Kaae-Nielsen
Skrevet af:

Claus Kaae-Nielsen

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold