Kim Brincker, adm. dir. Secure A/S (til højre) & Mogens Brusgaard, CEO Wexøe A/S opfordrer i debatindlæg andre virksomheder til at åbne dørene for unge mennesker.

26.03.19 DIB Nyheder

Debat: Unges selvstændighed styrker troen på fremtiden

Vi kan lære af de unge, og de kan lære af os. Så hvornår har din virksomhed sidst åbnet døren for den opvoksende generation?, spørger Kim Brincker, adm. dir. Secure A/S & Mogens Brusgaard, CEO Wexøe A/S i debatindlæg.

Vi er begunstiget af en generation af globalt interesserede og engagerede unge danskere, der er ombejlede, fordi de har evnerne og viljen til forandring. De deltager i verdensomspændende klimademonstrationer og er opflasket med disruptiv teknologi. Dette præger i høj grad denne generations mindset: der er kort fra idé til grænseoverskridende mobilisering, handling eller nyt produkt.

Der er brug for denne generation. Ikke mindst miljøforandringerne, accelererende teknologi og hastigt ændrede forbrugsmønstre minder os hyppigt om, at vi lever i en foranderlig verden. Det er en verden, der mere end nogensinde kalder på selvstændighed, nytænkende svar og anderledes bud. Derfor har virksomheder brug for unges innovative svar på grænseoverskridende udfordringer.

Læs også: DI: Endelig vælger flere unge erhvervsuddannelserne

Engagerede unge

Nutidens unge er gudskelov ikke en modløs og sortsynet no future generation, der i hobetal parkeres på passiv overførsel. De unges nysgerrighed og interesse er derimod høj.

Det oplevede vi ved selvsyn, da vi sammen med en håndfuld virksomheder i den forgangne uge var værter for 8. klasses elevers besøg. Elevernes besøg var led i det årlige såkaldte ”Selvstændighedsinitiativ” som er et nytænkende samarbejde mellem lokale virksomheder i Furesø Kommune og den lokale folkeskole, Solvangskolen.

I ugens løb får eleverne faglige oplæg udefra, præmier, kommer på virksomhedsbesøg, gennemgår målrettet undervisningsmateriale, arbejder i grupper, og det hele slutter af med, at de unge udarbejder film om vores virksomheder.

Hvordan ser den unge generation på den etablerede generation af erhvervsdrivende? Vil de i samme retning eller en anden? Med Selvstændighedsinitiativet ønsker vi at fremme elevers selvstændighedstrang, indblik i industrien, kreativitet og virkelyst. I ugens løb præger vi eleverne, så de får sat flere ord på deres uddannelses-og karriereønsker – uanset om de bliver lønmodtagere eller selvstændige.

Da vi i sidste uge fik besøg, fik vi et positivt indtryk af de unges spørgelyst og engagement. Det gør, at vi er sikre på, at de kommende generationer nok skal klare de problemer, vi med vores tankegods anser for uoverstigelige.

Læs også: 4. klasse: Fedt at se kodning i virkeligheden

Styrk samarbejdet mellem skoler og erhvervsliv

De unges evner er i høj kurs, og der er rift om medarbejdere med hænderne og hovedet skruet godt på. Det oplever mange arbejdspladser dagligt i deres forgæves søgen efter kompetent arbejdskraft.

Nogle virksomheder beklager sig over, at det er svært at tiltrække og fastholde de unge. Men her må virksomhederne også selv på banen og vise de unge, at de VIL dem. Derfor bør virksomheder og uddannelsesinstitutioner i højere grad samarbejde om at lære de unge hvordan kreativitet, forretningsforståelse og produktivitet kan og bør forenes i en industri under hastig transformation.

Vis de unge, at der er brug for dem og deres krydstænkning: inviter denne generation indenfor! Præger vi deres verdenssyn godt og korrekt, kan deres engagement skabe den innovation og udvikling, der fremmer væksten, velstanden og klodens tilstand på en og samme gang. Vi kan lære af de unge, og de kan lære af os. Hvornår har du sidst åbnet dørene for denne generation? Åbner du ikke døren, går de sandsynligvis forbi.

Læs også: 24-årige Christian baner vej for nye lærlinge

DI Debat

Her kommer medlemmer til orde med synspunkter om vigtige emner for deres virksomhed.

Debatindlæg kan blive bragt her i magasinet, i DI Business’ daglige nyhedsbrev og på di.dk

Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen på ufha@di.dk eller ringe på 3377 3888 for yderligere info.

 

Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold