Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre blev tirsdag enige om at udvide Center for Cybersikkerheds beføjelser, så det kan tvinge cyberkontrol ind i private virksomheder.

Foto: Getty
11.03.19 DIB Nyheder

DI: Politikerne har lyttet - men cyberkontrol burde være frivillig

Partierne bag forsvarsforliget har indgået en politiske aftale, der betyder, at virksomheder fremover kan blive tvunget til at tilslutte sig Center for Cybersikkerheds netsikkerhedstjeneste. DI havde helst set, at adgangen var blevet frivillig eller via retskendelse.

Partierne bag forsvarsforliget har indgået en politisk aftale om tvungen cyberkontrol med virksomhederne. 

Det betyder, at bestemte virksomheder fremover kan blive tvunget til at tilslutte sig Center for Cybersikkerheds såkaldte netsikkerhedstjeneste.

Det nuværende forlig er mindre vidtrækkende end det oprindelige forslag. Og det er glædeligt at politikerne har lytte til vores bekymring, mener Dansk Industri (DI).

- Det er positivt, at der nu er indbygget mindre tvungen overvågning af virksomhederne i forhold til det oprindelige forslag. Men vi havde helst undgået, at virksomhederne kan tvinges til at give adgang til deres data. Det er desværre ikke sket. siger direktør Lars Frelle-Petersen, DI.

Læs også: DI: 5G-handlingsplan kan løfte Danmarks digitale udvikling – men send flere penge

Påbud på vej

Det forslag, som Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har vedtaget, udvider Center for Cybersikkerheds beføjelser med det formål at forhindre digitale angreb på vigtige offentlige institutioner og private virksomheder.

- Vi har en væsentlig samfundsinteresse i, at man kan påbyde disse virksomheder at blive tilsluttet, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han siger desuden, at man vil tage en dialog med de samfundskritiske virksomheder, der ikke vil tilslutte sig frivilligt.

Skulle virksomheden hårdnakket nægte at øge sikkerheden omkring deres it-systemer, så kan der altså gives påbud. Det kan man klage til ministeren over, eller man kan gå til domstolene og få det prøvet. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)

Hellere som Sverige

I DI ser direktør Lars Frelle-Petersen hellere, at adgang til en virksomheds netværkstrafik skete frivilligt eller med retskendelse, som jo ellers er normal praksis når politi og andre myndigheder skal have adgang til erhverv eller private boliger.

- DI så gerne, at Danmark var på linje med Sverige og deres nye  cyber- og informationssikkerhedstrategi og fulgte frivillighedens vej i forhold til tilslutning af virksomheder til netsikkerhedstjenesten, siger han.

Det hidtil har kostet op mod 400.000 kroner at blive koblet på Center for Cybersikkerheds netsikkerhedstjeneste. Det vil fremover blive gratis. 

Læs også: Krav om dataetik på vej

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold