Klimaflisen fra Trejde Natur kan bruges i kombination med grønne områder

Foto: Tredje Natur
18.03.19 DIB Nyheder

Henrykte prisfinalister: Nu mangler vi bare modige bygherrer

Tegnestuen Tredje Naturs Klimaflise vil lære verden at gå på vandet. Flisen er blandt 45 finalister til årets Danish Design Award, og udviklerne håber, det kan hjælpe dem med at finde modige bygherrer, der vil prøve flisen af i stor skala.

”Vi er henrykte, glade og beærede. Især fordi der har været et stærkt felt i år. Danish Design Award er en af de store og seriøse priser, og det at vi er nomineret til den, kan vi bruge, når vi skal overbevise byggebranchen om, at vores løsning kan noget særligt.”

Sådan siger Flemming Rafn Thomsen, en af to stiftende partnere bag tegnestuen Tredje Natur.

Deres produkt ”Klimaflisen” er blandt de 45 finalister, der i år kan vinde Danish Design Award.

- Klimaflisen lægger sig i et nyt felt mellem to normalt adskilte kasser, hvor det ene er natur og byrum, og det andet er en teknisk vandløsning. Det gør det lidt sværere, fordi de fleste bygherrer helst vil have et produkt, der har været prøvet af i tyve år. Nomineringen til Danish Design Award kan hjælpe med at blåstemple innovationen, siger Flemming Rafn Thomsen.

Læs også: Ny rekord: Danmark topper patentansøgninger

Det koger over med gode løsninger ude i de danske virksomheder. Det er rigtig godt, for design kan gøre en enorm forskel på, om dit produkt bliver en global kioskbasker. Mette Fjord Sørensen, Underdirektør

Kan håndtere 100 års hændelser

Klimaflisen er siden sommeren 2018 blevet testet på et fortov på Nørrebro i København. Her fungerer den sådan, at regnvand på tag og belægning ledes via i flisen til vandtank og plantebed. Pilotanlægget dokumenterer, at fliserne kan håndtere regnmængder i dét der betegnes som en 100-årshændelse.

- Kommuner og andre bygherrer har forskellige krav til, hvor store regnmængder de befæstede arealer skal kunne håndtere. Fra femårshændelser og opefter. Forsøgene viser, at Klimaflisen lever op til alles krav og er hurtigt at installere. Pilotanlægget viser også at der foreløbig ikke er problemer med tilstopning eller andre udfordringer, man kunne være nervøs for, siger Flemming Rafn Thomsen. 

Han håber, at virksomhedens første store opgave kommer til at ligge i Danmark.

- Vi har et samarbejde med en dansk virksomhed, der kan producere fliserne, men vi har også samarbejde med en tysk og canadisk samarbejdspartner, der vil udbrede løsningen til det europæiske og nordamerikanske marked. Vi håber, vi kan komme hurtigt i gang i Danmark, da det jo er hjemmebanen, men vi må se, hvor vi først finder en bygherre, der er modig nok til at entrere med flisen, siger Flemming Rafn Thomsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Pilotanlægget i Heimdalsgade på Nørrebro dokumenterer, at Klimaflisen kan håndtere regnmængder i dét der betegnes som en 100-årshændelse.

Pilotanlægget i Heimdalsgade på Nørrebro dokumenterer, at Klimaflisen kan håndtere regnmængder i dét der betegnes som en 100-årshændelse.

Foto: Tredje Natur

Kvalitet giver åndenød

Udover Klimaflisen inkluderer årets finalefelt blandt andet en inhalator, der kurerer migræne med patientens eget åndedræt. En pensionsordning, der sikrer bæredygtige investeringer. En multifunktionel lampe. Et bud på fremtidens energiforsyning og mange andre nyskabelser.

- Løsningerne viser med al tydelighed, at dansk design anno 2019 ikke bare forholder sig til, men også bidrager med helt konkrete løsninger på nogle af de største samfundsudfordringer, vi står overfor. Dermed ser vi også, at det danske design-DNA dels lever i bedste velgående blandt finalisterne, der dels ruster os stærkt til fremtidens udfordringer i forhold til vækst, velfærd, byudvikling, dels skaber et mere meningsgivende liv for flere, siger Christina Melander, leder af Danish Design Award.

I Dansk Industri, der samarbejder med Danish Design Center og Design Denmark om prisen, er Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, begejstret for årets finalistfelt.

- Man kan godt få lidt åndenød, når man ser listen. Det koger over med gode løsninger ude i de danske virksomheder. Det er rigtig godt, for design kan gøre en enorm forskel på, om dit produkt bliver en global kioskbasker. Og jo mere systematisk du arbejder med design, jo større er værdien, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: Graugaard: Godt design er afgørende for virksomheders konkurrenceevne

Design giver overskud

Mette Fjord Sørensen påpeger, at danske virksomheder er gode til at udvikle løsninger, som kunder i hele verden er villige til at betale mere for.

- Danske virksomheder sælger kvalitetsprodukter for 300 mia. kr. Det er over halvdelen af vores samlede eksport, der kan sælges til priser markant højere end de priser som konkurrenterne kan tage. Det skyldes blandt andet, at mange danske virksomheder arbejder systematisk med design. Derfor er det vigtigt, at vi fejrer dansk design og den forskel, det gør, siger Mette Fjord Sørensen

Årets prisuddeling finder sted i Industriens Hus den 13. maj.

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold