Hvis Brexit bliver et no-deal scenario, skal Storbritannien følge WTO's toldsatser - dem kan du allerede tjekke i dag. Læs også, hvordan Toldstyrelsen gør klar til at hjælpe danske virksomheder.

Foto: Toldstyrelsen
04.03.19 DIB Nyheder

Her er tolden på dine varer efter briternes farvel

Allerede i dag kan du finde ud af, hvilken told dine varer forventeligt vil blive pålagt, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Uvished er der nok af, når det kommer til Storbritanniens farvel til EU. Bliver der landet en aftale eller ej? Og hvad kommer aftalen til betyde for importen og eksporten til Storbritannien?

En ting står imidlertid fast: Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, vil samhandlen mellem danske virksomheder og deres britiske kunder i fremtiden foregå på grundlag af verdenshandelsorganisationen WTO’s regler.

Det betyder, at du allerede i dag kan tjekke, hvad din virksomheds varer sandsynligvis bliver pålagt af told i et no-deal scenario, fortæller europapolitisk chef i Dansk Industri (DI), Anders Ladefoged.

– Storbritannien har forpligtet sig til at følge WTO’s toldsatser, der gælder for handel mellem EU og lande uden for EU. Efter Brexit kan Storbritannien godt vælge at sænke tolden for udvalgte varegrupper, men toldrabatten skal i så fald gælde for alle WTO-medlemmer. Vi forventer derfor, at Storbritannien i det store hele vil fastholde de toldsatser, der er aftalt i WTO, siger DI-chefen.

Læs også: Tjekliste: Bliv klar til Brexit

20 procent i told på juice

Dykker du ned i WTO’s omfattende liste over toldsatser, vil du blandt andet kunne se, at forskellig slags juice vil blive ramt af en told på omkring 20 procent, mens hydrauliske turbiner vil blive pålagt en told på 4,5 procent og ikke-alkoholiske drikke står til en told på 9,6 procent.

– Der er altså store forskelle på toldsatsen for forskellige typer af varer. Det er et resultat af komplekse politiske forhandlinger i WTO. Men helt konkret betyder det, at danske virksomheders eksport til Storbritannien vil blive ramt vidt forskelligt af et hårdt Brexit, når vi taler told­satser, siger europapolitisk chef Anders Ladefoged.

Og faktisk er der også nogle virksomheder, der helt vil undgå at blive pålagt told, fordi toldsatsen på nogle varer ifølge WTO-reglerne er et rundt nul. Det gælder eksempelvis for eksport af hårdtræ af sorterne eg, bøg og ask. Og – sympatisk nok – også for antibiotika, som WTO-landene har aftalt ikke må pålægges told. (Denne artikel fortsætter efter billede og sideartikel).

Læs også: 42 ekstra toldere skal gøre livet lettere for danske virksomheder

Kundedirektør i Toldstyrelsen Maren Holm Johansen er klar til at hjælpe virksomheder i forbindelse med Brexit.

Handelsdirektør i Toldstyrelsen Maren Holm Johansen er klar til at hjælpe virksomhederne i forbindelse med Brexit.

Foto: Toldstyrelsen

Toldbehandling tager tid

De danske virksomheder, der slipper for told på deres varer, slipper imidlertid ikke for papirarbejdet, som er forbundet med toldangivelser og toldbehandling. Og for dem som for alle andre virksomheder gælder også, at der kan komme andre omkostninger og besvær efter et no-deal Brexit. 

I 2018 eksporterede danske virksomheder for 86 mia. kr. i varer og tjenester til Storbritannien.

Eksporten sikrer 65.000 arbejdspladser i Danmark fordelt på mange sektorer. Danske virksomheder har investeringer for ca. 200 mia. kr. i Storbritannien. 

Læs også: Topforsker: Europa vil ride på protektionismens bølge

FAKTA

Brug DI

Kontakt DI-konsulent Bertil Egger Beck på 3377 4695 eller beeb@di.dk, hvis du vil vide mere om toldsatser efter Brexit.

Fakta

Told kommer i mange størrelser

Storbritannien har i WTO forpligtet sig til et sæt såkaldte Most Favoured Nation (MFN)-toldsatser. MFN-toldsatserne vil være gældende for danske virksomheders eksport til landet, hvis intet andet aftales inden Storbritannien forlader EU. 

Du kan finde den fulde liste over Storbritanniens MFN-toldsatser på DI’s hjemmeside. Det er vigtigt, at du kender til toldkoden på den vare, som du gerne vil tjekke. 

Se listen her: bit.ly/toldsatserbrexit

Eksempler på toldsatser, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale: 

Varegruppe          MFN-toldsats

Antibiotika 0
Medikamenter der indeholder insulin 0
Ikke-alkoholiske drikke 9,6
Margarine 16
Hydrauliske turbiner 4,5
Nukleare reaktorer 5,7
Biler til persontransport 10
Jakker til mænd og drenge 12
Snus og tyggetobak 41,6
Cigaretter 57,6
Kilde: Consolidated Tariff Schedules Database, WTO

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold