Danmark sendte sidste år rekordmange patentansøgninger afsted til Den Europæiske Patentmyndighed (EPO).

12.03.19 DIB Nyheder

Ny rekord: Danmark topper patentansøgninger

Danmark har den største stigning i patentansøgninger i Europa, viser Den Europæiske Patentmyndigheds nye årlige rapport. Virksomhederne på sundhedsområdet trækker læsset - sammen med VESTAS.

Danmark er helt i front, når det kommer til innovation.

Med 14 procent flere patentansøgninger til Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) i 2018, sammenlignet med året før, er vi på en førsteplads blandt toppen af EPOs medlemslande - hvad angår stigningen i antallet af patentansøgninger.

Det viser EPOs årlige rapport, der blev offentliggjort tirsdag. Og det er gode nyheder, siger sundhedspolitisk chef Mie Rasbech, Dansk Industri (DI):

- Det er virkelig positivt, at Danmark ligger i front, når det handler om patentansøgninger. Vi er et land og en økonomi, der lever af gode opfindelser. Det gælder ikke mindst på sundhedsområdet, hvor vi har rigtig mange dygtige – og innovative virksomheder i Danmark, siger hun.

Læs også: NYE TAL: Industrien trodser international uro

Bronze igen i år

Når Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) måler den danske indsats i forhold til antallet af patentansøgninger per indbygger, får vi en bronzemedalje, som den tredje mest innovative nation blandt EPO-medlemslandene.

Det er godt at se, at virksomhederne trækker så mange patenter hjem, men skal også blive ved med at investere og tænke nyt, hvis vi skal blive ved med at konkurrere. Mie Rasbech, Chef for DI Life Science

Faktisk er vi kun få ansøgninger fra Holland, der ligger nummer to, og Schweiz, der ligger nummer et. Vi beholder dermed bronze-titel fra sidste år.

- Danmark viser sin styrke indenfor innovation, ligeså vel som en klar strategi fra danske virksomheder og innovatører om at beskytte og værne om deres opfindelser ved hjælp af patentering, siger præsidenten for EPO, António Campinos.

Ifølge EPO beskæftiger de industrier i EU, der i høj grad benytter sig af patentering og beskyttede designs og varemærker, omkring 60 millioner mennesker, hvilket tegner sig for 42 procent af den økonomiske omsætning og over 90 procent af udenrigshandlen.

- Danmark er derfor et eksempel på, hvordan en klar indsats indenfor forskning- og udviklingsarbejde og patentering kan lede til skabelsen af arbejdspladser, vækst og resultater, siger han.

Husk at tænke nyt

I DI nikker sundhedspolitisk chef Mie Rasbech til, at rigtig mange danske job og eksportindtægter bygger på patenter.

- Det er godt at se, at virksomhederne trækker så mange patenter hjem, men skal også blive ved med at investere og tænke nyt, hvis vi skal blive ved med at konkurrere, siger hun.

Mie Rasbech beklager, at der netop nu er overvejelser om at indføre nye regler på EU-niveau.

- De nye regler kan forringe vilkårene for de mange virksomheder, som har brug for patenterne til at beskytte deres investeringer i nye ideer og behandlingerne. Det er vigtigt, at vi gør alt, vi kan i Danmark for at undgå den udvikling, siger DI’s sundhedspolitiske chef.

Novozymes, Vestas og Novo Nordisk i spidsen

Med 192 ansøgninger var Novozymes for andet år i træk den danske virksomhed, der fik sendt flest patentansøgninger afsted, efterfulgt af Vestas og Novo Nordisk.

Artiklen fortsætter efter billedet

Top 10 danske virksomheders patentansøgninger til EPO
Foto: Foto: European Patent Office (EPO)

På EPOs globale rangering over virksomheder indenfor bioteknologi kommer Novozymes ydermere ind på en tredjeplads, mens Novo Nordisk placerer sig som nr. 20 indenfor medicinsk teknologi og nr. 19 indenfor farmaci. 

Medicinsk teknologi var på globalt plan det område, der blev søgt flest europæiske patenter indenfor i 2018, og farmaci og bioteknologi er blandt de områder, som så den største stigning i antallet af ansøgninger.

Fakta

Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) 

7.000 medarbejdere
Hovedkvarter i München
Kontorer i Berlin, Bruxelles, Haag og Wien
Virksomheder er via EPO i stand til at opnå omfattende patentbeskyttelse i op mod 44 lande, svarende til et marked der omfatter mere end 700 mio. mennesker.

Stigningen i europæiske patentansøgninger til EPO fra Danmark

Foto: EPO
Mie Rasbech

Mie Rasbech

Chef for DI Life Science

  • Direkte +45 3377 3936
  • Mobil +45 2892 4410
  • E-mail mras@di.dk

Relateret indhold