08.03.19 DIB Nyheder

Nye tal: Amerikansk arbejdsmarked viser svaghedstegn

Ny jobrapport fra USA viser svagere vækst end ventet.

Den nye jobrapport fra USA vidner om svaghedstegn på det amerikanske arbejdsmarked, mener DI. Amerikanerne oprettede blot 20.000 nye arbejdspladser i februar, men ledigheden faldt til 3,8 procent.

- Jobrapporten er desværre en del svagere end ventet. Den svage jobvækst kommer i forlængelse af nedlukningen af statsapparatet, handelsstriden med kineserne og stigende renter. Der er dog positiv, at ledigheden falder, samtidig med at der er en pæn lønvækst, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk industri (DI).

Den svage jobvækst kommer i forlængelse af nedlukningen af statsapparatet, handelsstriden med kineserne og stigende renter. Allan Sørensen, Cheføkonom

Beskæftigelsen er dog steget uafbrudt i 101 måneder.

- Arbejdsmarkedet viser svaghedstegn, men vi skal huske på, at 20 millioner amerikanere er kommet i beskæftigelse under det mere end otte år lange opsving. Opsvinget er kommet alle til gavn. Ledigheden er faldet blandt både kvinder og mænd samt på tværs af alle befolkningsgrupper, siger Allan Sørensen.

Amerikansk økonomi voksede sidste år med næsten 3 procent, mens væksten ventes at falde til 2½ procent i 2019.

- Tempoet i amerikansk økonomi forventes at aftage i 2019, hvilket også bekræftes af den svage jobvækst i februar. Mens jobvæksten var overraskende lav, så steg lønningerne dog med 3,4 procent, hvilket sikrer amerikanerne en rigtig pæn reallønsfremgang, siger Allan Sørensen.

- Mere i løn til amerikanerne og en stærk dollar er med til at give danske virksomheder muligheder i USA. I en tid hvor væksten i Europa er kraftigt under pres, så er det godt hvis danske virksomheder kan hente flere ordrer på den anden side af Atlanten, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for næsten 135 mia. kr.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold